Sari la conținut

Miracolul dezvoltarii bebelusului

Inca din prima zi de la conceptie dezvoltarea fetala este extrem de rapida si in cateva zile putem vorbi despre un mic omulet in miniatura. Nu este in nici un moment doar un amestec de celule. Este un pui de om!

Iata care sunt, pe scurt, cele mai importante faze ale dezvoltarii fetale:

Ziua 1 – fertilizare

Viata fiecarui membru al unei specii incepe la conceptie.  Este momentul in care din punct de vedere genetic  se defineste un individ. Noul venit pe lume mosteneste 23 de cromozomi de la ovul (celula germinala de sex feminin) si 23 de la spermatozoid (celula germinala de sex masculin), pentru a forma un set complet de 46 de cromozomi, secventa genomului uman.

Pentru scopul clasificarii stagiilor dezvoltarii umane, bilogii clasifica organismul uman unicelular ca zigot. Oricum, este un fapt de necontestat ca zigotul este o fiinta individuala vie.

Denumirea de „ovul fertilizat” este oarecum inccrecta deoarece si ovulul si sperma inceteaza sa existe la conceptie. Noul organism format este un individ singular, cu o viata diferita de a mamei si a tatalui.

Din acest punct si pana in cel al mortii nu mai este nevoie de nici o informatie genetica suplimentara pentru noul om. Coordonatele sale genetice sunt deja stabilite, determinand in mare masura caracteristicile sale fizice – genul, culoarea ochilor, structura osoasa, culoare parului, susceptibilitatea de a face anumite boli etc.

Aceasta noua entitate umana are nevoie pentru a supravietui de oxigen, mancare, apa si o interactiune cu mediul in care traieste, ca noi toti.

Ziua 2-7

Fiinta umana creste la peste 100 de celule in prima saptamana dupa conceptie. Implantarea are loc la 6 zile dupa conceptie cand entitatea „se cuibareste” in uterul mamei.

Ziua 12-17

Apare „linia primitiva” – precursoarea sistemului nervos.

Ziua 18-20

Pana la sfarsitul celei de-a 20-a zi, se pun bazele creierului, maduvei spinarii si sistemului nervos al copilului.

Ziua 21

Un muschi cardiac primitiv incepe sa pulseze.

Si alte organe incep sa se dezvolte in prima luna, cum ar fi ficatul, cordonul ombilical, rinichii si tractul digestiv (in forma incipienta).

Organismul are un cap cu o fata in dezvoltare (se contureaza urechile, gura si nasul), desi nu este mai mare ca o jumatate de bob de mazare.

Ziua 26 – 28

Picioarele si bratele incep sa se contureze ca niste muguri.

Prima luna se incheie cu un embrion uman format complet. Termenul de „embrion” descrie stadiul dezvoltarii umane pana in saptamana a opta, nu denumeste un alt tip de fiinta umana. 

Citeste aici o multime de articole legate de etapele sarcinii. Sunt gravida este alaturi de tine inca din prima saptamana!

Ziua 33

Pana in aceasta zi apare cortexul cerebral, parte a sistemului nervos central care guverneaza activitatea motorie precum si intelectul.

Pana la inceputul celei de-a doua luni, mica persoana incepe sa semene cu ceea ce poate fi usor identificat ca o fiinta „distinctiv umana”.  Pana in acest moment, foarte multe femei nu stiu ca sunt insarcinate.

Ziua 40-43

Undele creierului pot fi detectate (desi uneori pot fi detectate si mai devreme).

In timpul celei de-a doua luni copilul are reflexe si buzele lui devin sensibile la atingere.

Inima lui bate si sangele, avand deja propriul lui tip definit, incepe sa curga.

Ziua 49

Pana la sfarsitul celei de-a saptea saptamani, vedem un bebelus bine proportionat, de dimensiuni mici.

Desi este mai mic de 2,5 cm si cantareste cam 8 grame, are toate caracteristicile externe si toate organele interne ale unui adult.

A doua luna

Pana la sfarsitul celei de-a 8-a saptamani incep sa se formeze amprentele.  Inima ii bate puternic,iar stomacul, ficatul si rinichii performeaza sarcinile pentru care au fost create.  Dupa saptamana a 8-a nici un organ nu se mai formeaza, totul este prezent si va fi prezent in bebelusul la termen.

A treia luna

Miscarea este ceea ce distinge cea de-a treia luna de primele doua. Desi are in jur de numai 30 de grame si nu este mai mare decat un ou de gasca, el incepe sa faca diferite miscari cum ar fi inghitirea, inotul, sa isi suga degetul si sa isi stranga manutele.

Este posibil sa se observe trasaturile parentale in expresia faciala.  Coardele vocale sunt completate. In absenta aerului nu pot produce insa sunet.

A patra luna

Cresterea este caracteristica lunii a patra.

Bebelusul creste de in greutate de sase ori si va avea cca 10 cm lungime.

A cincea luna

Fatul devine viabil. El poate supravietui in afara pantecelui mamei cu ajutorul tehnologiei actuale. Se cunosc cazuri in care au supravietuit copii nascuti la 20 de saptamani de la conceptie.

Aceasta este, de asemenea, luna in care mama incepe sa simta miscarile bebelusului.

Acum pot fi observate si miscarea rapida a ochilor (REM) in somn; este posibil ca fatul sa inceapa deja sa viseze.

De la sase la noua luni

In cele 4 luni de sarcina ramase, bebelusul continua sa se dezvolte.

In acest timp el raspunde la sunete, vocea mamei, la durere si la gustul substantelor existente in lichidul amniotic.

Copilul se naste apoi la aproximativ 38 saptamani dupa conceptie.

Daca incerci sa ramai insarcinata, presupune in orice moment ca a avut loc conceptia. Nu uita ca bebelusul incepe sa se formeze din primele minute, si in primele zile se vor pune bazele copilului de mai tarziu. Ai grija de tine si de viata care poate creste chiar acum in tine!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!