Sari la conținut

Modificarile fizice si psihice din timpul sarcinii

Sarcina este insotita nu doar de spectaculoase modificari fizice, dar si de modificari ale comportamentului si personalitatii. Unele dintre ele sunt surprinzatoare, altele la limita intre ciudat si neplacut.

O lista scurta cu modificarile mai putin comentate pe care le aduce sarcina include incapacitatea de a suporta anumite mirosuri, desi unele iti placeau inainte de sarcina, un apetit sexula nebun, crize de plans din nimic, crize de nervi din nimic, care trec tot asa de repede cum au aparut si asa mai departe.

Pofte din timpul sarcinii sunt un efect general al sarcinii. Ti-ai da jumatate din viata pentru o pizza? Nu esti singura. Peste 70% din viitoarele mamici au pofte irezistibile. Specialistii numesc acest fenomen "sindromul capsunei" si este foarte normal. Poftele nu sunt capricii si este bine sa le indeplinesti. Insa uita de ideea ca daca nu le poti satisface iti pui in pericol sarcina.

De ce ne este pofta de capsuni?

Sensibilitate olfactiva maxima. Primul trimestru al sarcinii nu este marcat doar de greturi si dezgust alimentar, dar si olfactiv. Aceste simptome sunt provocate de modificarile hormonale ce creeaza modificarea perceptiei gustului si mirosurilor. Se intampla frecvent ca o femeie sa-si schimbe radical parfumul in aceasta perioada. Discuta aceste lucruri si cu partenerul, daca nu mai suporti nici mirosul sau.

Apetit sexual la nivel maxim. Nu, nu este nimic in neregula cu tine. Nivelul hormonilor sexuali in organismul ei se mareste de 3 pana la 10 ori. Motivele dorintei sexuale crescute sau absentei sale par sa fie deci de ordin psihologic. Din primele luni, sub influenta estrogenilor, sanii cresc in volum, in timp ce burtica nu se mareste foarte mult. Asadar, viitoarea mamica isi vede corpul cum devine mai erotic, se simte mai "femeie" si mai dorita. Unele femei ating apogeul sexualitatii lor in timpul sarcinii. Zona genitala, irigata mai abundent cu sange in perioada sarcinii, nu se mai confrunta cu problema uscaciunii vaginale. Asadar, partenerul are impresia ca este mai dorit, opereaza mai repede si mai bine ca inainte.
 


Plangi din nimic. Cei din jur au impresia ca nu pot vorbi nimic cu gravida fara sa riste sa-i provoace lacrimi in ochi, lucru care inainte nu se intampla. Fenomenul este cunoscut, dar mecanismul sau e inca neinteles. Hipersensibilitatea este datorata, in mare parte, hormonilor, mai precis cresterii nivelului de estrogeni. Lacrimile exprima o forma de depresie inexplicabila a gravidei, care se vede pusa in situatia de a da nastere unei noi fiinte. Ce e de facut? Plangi, descarca-te si te vei simti mai bine.

Nas infundat. Un simptom enervant cauzat de hormonii care sustin sarcina si care provoaca uscarea mucoaselor si chiar sangerarea lor. Foloseste picaturi saline pentru nas, bea multe lichide si foloseste un umidificator.

Mituri ale sarcinii

Transpiratie excesiva. Metabolismul se intensifica cu pana la 50% in timpul sarcinii. Organismul genereaza mai multa caldura, iar volumul suplimentar de sange incalzeste pielea, iar transpiratia este forma de reglare a temperaturii. Bea multe lichide.

Trebuie spus ca dupa cum fiecare om este unic, fiecare sarcina este la randul ei o experienta unica, pe care fiecare femeie o traieste diferit.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!