Sari la conținut

Nasterea la varste sub 16 ani

Dintre adolescentele intre 15-19 ani, in fiecare an 5-10% sunt afectate de sarcina. Casatoria si sarcina timpurie in Europa au un procent de 5% pentru fetele de 15-19 ani. Procentajul adolescentelor care nasc in Europa este de 3%.

Din punct de vedere medical adolescenta nu este perfectata anatomo-fiziologic pentru a putea procrea fara risc. Maturizarea psihosomatica, staturo-ponderala si genitala nu este definitivata. Sistemul nervos central si adenohipofiza nu si-au atins maturitatea. Organele genitale sunt incomplet mature, epiteliile fragile, uterul infantil, bazinul osos incomplet format pentru parturitie.

Prin incompleta dezvoltare somatica si in special a bazinului osos, cat si prin psihicul gravidelor pana la 16 ani, starea de graviditate, nasterea si prognosticul fetal prezinta implicatii care duc la incadrarea gravidelor adolescente in grupul sarcinilor cu risc crescut, care ridica probleme deosebite de asistenta medicala.

Mortalitatea materna in adolescenta

In majoritatea tarilor industrializate, cauzele majore ale mortalitatii in a doua decada de varsta includ: accidentele rutiere, suicid, homicid, iar mortalitatea materna este chiar in topul primelor trei cauze de moarte prin: eclampsie, infectie puerperala, hemoragie. Mai mult, in aproape toate tarile unde avortul este ilegal, acesta reprezinta o cauza majora de mortalitate materna in adolescenta prin hemoragie si infectie.

Posibile solutii

Nu se pune problema de a incuraja sau nu inceperea vietii sexuale la varsta tanara. A echivala oferta de informatie adecvata cu o pledoarie prosexualitate reprezinta o eroare. S-a constatat de atfel, ca in cazurile in care copiii si tinerii au primit o educatie sexuala, varsta de debut a vietilor sexuale a crescut cu mult. Educatia sexuala in familie si in scoala nu duce la cresterea activitatii sexuale.

Posibile solutii pe langa informatia corecta ar fi: adoptarea educatiei sexuale traditionale (acolo unde este posibil), contraceptie si contraceptie postcoitala.

Adolescentii au nevoie de informatii corecte cu ajutorul carora sa poata sa-si planifice viata si chiar sa amane momentul de debut al vietii sexuale, existand nu doar pericolul sarcinii, cat si al bolilor cu transmitere sexuala.

Dr. Lucia Balea, dr. Georgeta Lupu, dr. Roxana Gabriela Cislianu

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!