Sari la conținut

Nasterea te schimba in bine

Lasa povestile de groaza ale altor mame si crede-ma: nasterea te schimba in bine, si fizic, si psihic.

 

Exista gravide si gravide: unele plang in fiecare zi dupa silueta lor pierduta, dupa noptile de somn linistit si zilele fara niciun disconfort; altele se uita in fiecare zi la ecografii ca in albumul foto de familie si abia asteapta sa-si intalneasca odorul. Pentru ambele tipuri de doamne cu burtica – destul de infricosate de necunoscutul care le asteapta dupa termen – am o veste buna: nasterea te schimba in bine! Atat fizic – nu ma coplesiti cu neincredere si insulte pana nu vedeti explicatia mea, cat si psihic, moral, emotional si intelectual. O sa fii mai aratoasa, mai inimoasa, mai eficienta si mai inteligenta!

 

Sa ne lamurim pe rand:

  • Fizic. Cat pui pe tine in sarcina si cat reusesti sa dai jos dupa (si cat de repede) e treaba fiecareia. Dar ma adresez acum gravidelor motivate sa mentina un stil de viata sanatos, care vor lua in greutate in parametri normali si – evident – vor scapa de kilogramele in plus in cateva luni dupa nastere. Corpul se echilibreaza frumos dupa o sarcina: te latesti un pic in solduri, dar si in spate; iar daca te lupti sa-ti revina talia in jurul dimensiunilor originale, o sa ai o forma superba de clepsidra, mai accentuata ca pana la sarcina. Nu mai vorbesc de musculatura bratelor si spatelui (daca mentii o postura corecta, fara sa te arcuiesti), tot mai definita din considerente de purtat copilul. In concluzie, arati mai a femeie, nu a adolescenta lesinata de foame.
     
  • Psihic. Poate ai auzit de depresia post-natala. Da, si tu, si partenerul ar trebui sa va pregatiti pentru ea. Pentru ca, daca o depasiti intr-un mod sanatos (adica fara sa va luati campii si sa va deteriorati iremediabil relatia), iesi din aceasta etapa cu un psihic mai tare, care sa-ti „tina spatele” in multe situatii dificile. Nasterea naturala (de preferat nemedicalizata) mai contribuie la asta, iti creste considerabil increderea in tine si te face sa muti muntii din loc. Sau doar sa treci cu brio peste noptile cu colici.
     
  • Moral. Vrei tot binele pentru copil si asta include si niste „sapte ani de-acasa” buni. Cu principii si valori solide. Dar astea pot fi plantate in structura celui mic numai daca parintii sunt niste modele in acest sens. Asa ca iti propui sa fii un model. Esti mai atenta la comportamentul tau, la ceea ce emiti, la lucrurile in care crezi si pe care le promovezi. Dupa nastere treci printr-o intensa etapa de autoeducare. Sau asa ar trebui sa se intample.
     
  • Emotional. Poate erai Regina Gheturilor inainte de sarcina, dar hormonii te-au dat peste cap bine de tot. Situatia continua si dupa nastere, cand te vei observa mai empatica, mai saritoare, mai plina de consideratie fata de ceilalti. Da, copilul mic si neajutorat iti face asta pentru ca, in subconstientul tau, iti doresti ca nimeni niciodata sa nu-i faca vreun rau. Asa ca iei tu situatia in propriile-ti maini din timp.
     
  • Intelectual. Este o schimbare care incepe in timpul sarcinii – verificata cu studii, care spun ca femeia gravida devine mai constienta de ce se intampla in jurul ei, mai atenta la detalii, mai preventiva etc., totul in ideea de a proteja fatul pe care il poarta; apoi, studii facute pe sobolani au scos la iveala ca cei cu pui au o memorie mai buna decat cei fara. Cred si eu, la cate poezii si cantecele de copii trebuie sa tin minte ca sa-l incant pe asta micu’ de cate ori ii dau de mancare, de exemplu.

 

In concluzie, situatia nu sta deloc rau. Doar ca e nevoie de un pic mai multa rabdare si vointa ca sa-ti asezi lucrurile zi de zi astfel incat sa n-o iei razna. Dar acum, ca stii toate astea, esti mai pregatita, nu?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!