Sari la conținut

Nume de doamne si domnite romanesti

Mi se pare foarte dragut sa alegi fetitei tale un nume de doamna sau domnita romanca. O data pentru ca acestuia ii este atasata o latura romantica foarte potrivita cu o fetita. Si, pe de alta parte, este un nume cu o incarcatura istorica. Cu atat mai mult este indicat sa faci asta daca doamna sau domnita in cauza ar putea fi un model.

Dar sa vedem care sunt numele de doamne sau domnite pe care le putem alege si ce au facut ele in timpul vietii (preferabil ceva despre care ii putem povesti cu mandrie fetitei noastre cand creste mai mare).

Doamna Clara

Este recunoscuta pentru inteligenta ei si influenta diplomatica pe care a avut-o in epoca. A fost a doua sotie a lui Alexandru Nicolae voievod, care a domnit intre 1330 si 1364 in Tara Romaneasca.

Doamna Chiajna (nume botez Ana)

A fost nepoata lui Stefan cel Mare si sotie de domnitor in Tara Romaneasca (1525-1587). Domnind multa vreme singura, ca tutore al fiului sau mai mare, este asemuibila ca darzenie si impact cultural cu mult mai cunoscute regine ale Angliei. A infiintat in Campulung Muscel una din cele mai vechi scoli romanesti.

Domnita Balasa

Domnita Balasa, cea cu un nume asa frumos, a fost o domnita cu un destin trist, in urma careia ne-a ramas una dintre cele mai frumoase biserici din Bucuresti. Nascuta in 1693, a fost a 6-a fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu, decapitat de turci in 1714.

 

Casandra Cantemir

A fost sotia lui Dimitrie Cantemir ( 1673-1723) si a avut 9 copii, dintre care s-a remarcat Maria Cantemir, ca si conducatoare a familiei aflata in exil in Rusia. Era recunoscuta ca fiind desteapta si milostiva.

Maria Vacarescu

Era recunoacuta pentru frumusetea sa, fiind muza pictorului Carol Popp de Szathmari. Nunta sa din anul 1845 cu domnul Moldovei Gheorghe Bibescu a ramas in amintire ca cea mai fastuoasa petrecere a mileniului.

Elena Cuza

A fost sotia lui Alexandru Ioan Cuza si s-a alaturat sotului ei in cauza revolutionara. Este recunoscuta pentru actele sale de filantropie, dar si pentru gusturile literare.

Regina Elisabeta

A fost sotia regelui Carol I si este de origine germana (1843-1916). Este cunoscuta pentru actele sale caritabile, care i-au adus porecla de 'mama ranitilor' si ca mare patroana a artelor, sub preudonimul Carmen Sylva.

Regina Maria

Este cea mai cunoscuta personalitate feminina a noastra. A trait intre 1875 si 1938, fiind mare printesa a Angliei. Insa s-a dedicat, ca sotie a regelui Ferdinand, cu totul noii sale tari, dovedind mari calitati diplomatice.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!