Sari la conținut

Peste in alimentatia femeilor insarcinate

Pestele reprezinta un aliment important in alimentatia femeilor insarcinate, dar cu toate acestea da batai de cap viitoarelor mame deoarece acizii grasi omega-3 benefici dezvoltarii fatului, vin la pachet cu doze mai mari sau mai mici de mercur si alte metale grele.

Rezolvam problema si vorbim despre peste in alimentatia femeilor insarcinate.

Numeroase studii au aratat ca mamele care au consumat mai multi acizi grasi omega-3 in timpul sarcinii au avut copii la care s-au putut observa abilitati mai bune de comunicare, mai putine probleme comportamentale si chiar un nivel de inteligenta mai mare. Pe de alta parte mercurul si alte metale grele din carnea de peste poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Toate vietatile de apa comestibile contin mercur insa unele specii de pesti contin niveluri periculoase din acest metal, in timp ce altele canitati nesemnificative

Alege pesti mici. Pestii mari tind sa aiba cantitati mai mari de mercur decat soiurile cu dimensiuni mai mici. De asemenea, nu toti sunt la fel de bogati in acizi grasi omega-3, iar altii au si acizi grasi si mercur aproape deopotriva. In general, cei mai siguri pesti sunt: somonul (indiferent daca este de crescatorie sau din salbaticie), heringul, pastravul si sardinele, deoarece au un nivel mic de mercur si sunt bogati in acizi omega-3. Evita complet tonul proaspat sau congelat, macroul si rechinul.

Cat peste poti manca. Cantitatea recomandata in general pentru femeile gravide este de aproximativ 350 de grame pe saptamana, adica doua portii de peste.

Nivelul de mercur poate fi testat. O analiza a firului de par poate determina cantitatea de mercur pe care o are o femeie in organism si, deci, pericolul la care este expus fatul. La gravide, un nivel mai mare de 0,3 micrograme de mercur poate avea efecte negative serioase pentru fat.

Alternative fara complicatii. In locul pestelui poti lua suplimentele cu ulei de peste, care contin in principal acizi grasi EPA - acid eicosapentanoic si DHA - acid docosahexanoic. DHA are beneficii pentru creier, iar EPA pentru alte organe. Este important insa de stiut ca acestea nu sunt un supliment absolut necesar. Adica nu inseamna ca mamele care aleg sa nu le ia vor avea copii mai putin inteligenti.

Omega 3 si acizi grasi gasesti in nuci, migdale, avocado, ulei de masline si masline, fasole pestrita, uleiul de soia.

Consumul de peste este necesar si in perioada prenatala, dar cantitatea consumata trebuie atent controlata. Mercurul se elimina foarte greu din organism. Afla aceste detalii aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!