Sari la conținut

Pot apărea simptome specifice sarcinii la 72 de ore de la contact?

Indiferent dacă ați încercat să obțineți o sarcină, dacă ați trecut printr-un eșec contraceptiv sau sunteți doar curioasă, s-ar putea să vă întrebați cât de curând puteți experimenta simptomele sarcinii. De fapt, sunt persoane care se întreabă dacă simptomele sarcinii pot apărea chiar la 72 de ore după contactul sexual, mai ales în contextul în care simt un disconfort abdominal sau chiar o oarecare sensibilitate la nivelul sânilor.

Răspunsul este, însă, negativ. De obicei, simptomele sarcinii nu se manifestă în primele 72 de ore de la actul sexual sau concepție, spune Ila Dayananda, MD, MPH, ginecolog obstetrică și director medical pentru Oula Health. „În primele etape ale sarcinii, ovulul fertilizat are nevoie de timp pentru a se implanta în mucoasa uterului, înainte ca organismul să înceapă să producă hormonii asociați cu sarcina. Acest proces durează de obicei aproximativ șase până la 12 zile de la fertilizare, spune dr. Dayananda. „Cele mai timpurii simptome ale sarcinii apar de obicei la câteva săptămâni de la concepție.”

Care sunt primele simptome ale sarcinii?

„Lipsa menstruației este de obicei primul și cel mai de încredere semn care indică o potențială sarcină”, spune dr. Dayananda. „Unele persoane pot prezenta crampe ușoare și balonare, similare cu simptomele premenstruale. Sânii sensibili sau ușor umflați pot fi, de asemenea, unul dintre primele semne ale sarcinii.”

Alte semne timpurii ale sarcinii includ senzație de oboseală neobișnuită și deplasări mai frecvente la baie. Greața, cu sau fără vărsături, este, de asemenea, un simptom clasic al sarcinii, care poate începe în jurul săptămânii a șasea de sarcină.

Simptomele neplăcute ale sarcinii timpurii se datorează modificărilor hormonale care apar după oprirea menstruației, spune Lauren Demosthenes, MD, obstetrică și director medical principal al Babyscripts, platformă virtuală de îngrijire pentru gestionarea obstetricii. „Când apar acestea variază – și dacă apar, de asemenea, variază – dar toate acestea sunt semne ale unei sarcini sănătoase. Majoritatea femeilor nu ar simți aceste lucruri la 72 de ore de la concepție. Și niciun test de sarcină nu ar fi pozitiv atât de devreme.”

De asemenea, o sarcină nu este întotdeauna confirmată de simptome. Aceste suferințe ar putea fi explicate de alți factori, inclusiv de boală, stres sau chiar sindromul premenstrual.

În plus, sunt persoane care nu simt nimic. „Doar pentru că nu ai crampe, nu înseamnă că nu ești însărcinată. Singura modalitate de a determina o sarcină este efectuarea unui test de sarcină.”

Citește și Dispariția simptomelor de sarcină – semn de pierdere a sarcinii?

Cât de curând poți experimenta simptomele sarcinii?

Chiar dacă este posibil să experimentezi simptome de sarcină la 72 de ore de la concepție, un test de sânge cunoscut sub numele de beta HCG cantitativ ar putea arăta rezultate pozitive la o săptămână de la ovulație. Dar simptomele nu apar imediat.

Când să faceți un test de sarcină

Dacă bănuiți că ați putea fi însărcinată, așteptați până la întârzierea menstruației, înainte de a face un test de sarcină acasă. Testarea timpurie înainte ca nivelurile de hCG să fie suficient de mari poate duce la un rezultat fals negativ. Din acest motiv, efectuarea unui test de sarcină în jurul perioadei recomandate oferă rezultate mai precise.

De asemenea, asigurați-vă că urmați îndeaproape instrucțiunile. Dacă obțineți un rezultat negativ, dar încă bănuiți că ați putea fi însărcinată, așteptați câteva zile și refaceți restul sau consultați-vă cu medicul dumneavoastră.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!