Sari la conținut

Dispariția simptomelor de sarcină – semn de pierdere a sarcinii?

Sarcina se poate manifesta, cel puțin în primul trimestru, prin diverse simptome – dureri de sâni, greață, dureri ușoare de burtă, pofte – așa că nu este de mirare că, dacă simptomele se atenuează sau chiar îți dispar de pe o zi pe alta, începi să te lamentezi: oare am pierdut sarcina? Oare nu a evoluat?

Cu toate că dispariția bruscă a simptomelor poate fi semn al pierderii sarcinii, nu este cazul să te panichezi- stresul nu îți va face niciun bine, ci dimpotrivă! Cel mai bine este să mergi la medic sau să îți faci analiza de sânge Beta Hcg, pe care să o și repeți ulterior – pentru a obține un răspuns elocvent.

Dar până atunci? Este important să știi că simptomele sarcinii pot fluctua sau dispărea în mod natural, fără ca sănătatea puiului ce se formează să fie pusă în pericol.

Simptomele sarcinii:

Simptomele unei sarcini variază de la o persoană la alta: le poți simți pe toate, pe niciunele sau doar pe o parte dintre ele, pentru o anumită perioadă de timp:

  • Creșterea și sensibilitatea sânilor
  • Grețuri matinale (care nu se manfestă doar dimineața)
  • Pofte de mâncare, dar și aversiuni față de anumite gusturi sau mirosuri
  • Urinare frecventă
  • Oboseală
  • Constipație
  • Crampe
  • Schimbări bruște ale stării de spirit
  • Areolele sânilor mai închise la culoare

Toate acestea se pot manifesta zilnic, ca mai apoi să dispară și să reapară. Doar pentru că ieri te-au durut sânii de nu îi puteai atinge, iar astăzi nu ai nimic – nu înseamnă că sarcina nu evoluează!

► Citește și Sensibilitatea sânilor în primul trimestru de sarcină – e normal să își piardă brusc intensitatea?

► Citește și Crampele în primul trimestru de sarcină – semn de avort spontan?

Simptomele pierderii sarcinii:

Cele mai multe dintre sarcini se pierd în primul trimestru, iar cauza cel mai des întâlnită este anomalia cromozomială.

  • Sângerare vaginală – Sângerarea vaginală este cel mai elocvent semn de pierdere a sarcinii. Cu toate acestea, se poate întâmpla să ai sângerări ușoare în primul trimestru, relativ frecvent, și să nu fie deloc afectată starea sarcinii. Indiferent de ceea ce crezi, în caz de sângerare vaginală contactează-ți întotdeauna medicul.

► Citește și Sângerarea în timpul sarcinii – ce este normal şi ce nu

  • Crampe – În general, în pierderea sarcinii, sângerarea vaginală este însoțită și de crampe puternice și de dureri surde lombare. Atenție, însă: nu toate durerile de burtă (mai ales dacă vorbim despre dureri ușoare sau înțepături) – sunt semn de avort: uterul se mărește, făcând loc embrionului, motiv pentru care provoacă ușoare dureri.
  • Cheaguri de sânge sau eliminări de țesut fetal de culoare gri la nivel vaginal.

Când ar trebui să contactăm medicul?

-    În mod clar, dacă întâmpinăm unul sau mai multe simptome ale avortului spontan, menționate mai sus
-    Dacă simptomele dispar de tot înainte de sfârșitul celui de-al doilea trimestru – cu toate că dispariția simptomelor poate fi normală în cazul în care sarcina decurge corespunzător.

Rețineți, însă! Sarcina diferă de la o femeie la alta: unele pot experimenta simptome de sarcină în prima lună, altele doar în a treia, altele deloc sau cu fluctuații. Important este să nu vă creați anxietăți fără nicio bază, deoarece acestea nu vor face decât rău copilului. Dacă, însă, deși nu aveți simptome ale avortului spotan, simțiți că ceva nu este în regulă, contactați medicul!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!