Sari la conținut

Pot sa beau lapte UHT?

Consumul de lapte si produse lactate in timpul sarcinii ajuta la furnizarea unei cantitati necesare de calciu pentru o crestere fetala buna. Gravidele au nevoie de aproximativ 1.000 mg de calciu pe zi, cu mentiunea ca adolescentele insarcinate au nevoie de aproximativ 1.300 de mg de Ca. Ambele produse lactate pasteurizate si ultra-pasteurizate reprezinta o metoda sanatoasa de a obtine acest mineral important.

Calciul

In timpul sarcinii, si tu si bebelusul, aveti nevoie de calciu pentru crestere si pentru dinti si oase puternice. Acest mineral are si un rol important pentru sanatatea nervilor, muschilor si sistemului circulator. Multe produse lactate din comert sunt imbogatite cu vitamina D, un alt nutrient important necesar pentru buna dezvoltare a oaselor copilului tau.

Pasteurizarea

Se stie deja ca femeile insarcinate trebuie sa consume numai produse pasteurizate. Pasteurizarea este un proces care distruge microbii care pot fi prezenti uneori in lapte. Acest proces implica incalzirea laptelui la o temperatura minima de 71 de grade C timp de 15 secunde sau mai mult, sau 62 de grade timp de cel putin 30 minute.

Citeste aici si cum trebuie sa te alimentezi in timpul sarcinii.

Lapte UHT

Laptele UHT (ultra-pasteurizat) duce procesul de decontaminare un pas mai departe prin asigurarea unei temperaturi mai ridicate, care atinge un minim de 137 de grade C timp de minimum doua secunde. Cerintele mai stricte de ambalare ne ofera in final un produs mai steril. Spre deosebire de laptele pasteurizat normal care dureaza pana la 21 de zile dupa prelucrare, lapte ultra-pasteurizat se poate pastra timp de pana la 90 de zile dupa prelucrare, atat timp cat containerul ramane inchis. Dupa ce ai deschis produsul ultra-pasteurizat trebuie sa il bei in termen de 10 de zile.

Masuri de precautie

Ultra-pasteurizarea furnizeaza produse lactate sigure pentru femeile gravide. Evita sa tii un recipient deschis de lapte ultra-pasteurizat in frigider mai mult de 10 de zile. Consuma aproximativ trei portii de produse lactate pe zi, in timp ce mananci si o varietate de alte alimente, pentru a oferi un bun aport nutritional sarcinii. Daca esti intoleranta la lactoza, vorbeste cu medicul despre suplimentele de calciu sau despre alimente substitut care sa te ajute sa obtii cantitati adecvate de calciu in timpul sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!