Sari la conținut

Prin ce transformări trece creierul femeii, după ce devine mamă

Există multe schimbări care au loc în corpul femeii, după ce devine mamă. Culoarea și textura părului se pot modifica, mâncărurile pe care cândva le iubea acum pot deveni dezgustătoare și chiar simte mișcări în burtică, deși bebelușul nu mai este acolo. Corpul și mintea unei proaspete mămici trec prin niște schimbări considerabile.

Iată despre ce este vorba:

Hormonii care îți dau o stare de bine

După naștere, creierul mamei reacționează în momentul interacțiunii ei cu bebelușul. Când o proaspătă mămică își vede puiul zâmbind, creierul ei primește un număr mare de substanțe chimice care o fac să se simtă bine.

Încă din timpul sarcinii, femeia începe să primească doze de oxitocină (hormonul iubirii) și dopamină (hormonul recompensei). Cercetătorii spun că acești hormoni fac ca proaspăta mămică să înțeleagă mai bine nevoile bebelușului și să răspundă mai bine la acestea. În timpul alăptării, femeilor le crește nivelul de oxitocină și le ajută să-și mențină legătura strânsă cu copilul.

► Citește și: Prin ce transformări trece creierul femeii, în timpul sarcinii

Materia cenușie se micșorează

Materia cenușie este responsabilă pentru văz, auz, prelucrarea emoțiilor și amintirilor, luarea deciziilor, precum și capacitatea de a interacționa cu alții. Te ajută să înțelegi ce simt ceilalți oameni, să obții indicii nonverbale și să formezi atașamente. Studiile au arătat că substanța cenușie din unele zone ale creierului ale proaspetei mame devine mai mică și această schimbare rămâne valabilă până la 2 ani după naștere.

► Citește și: Ce ți-ai fi dorit să știi înainte să fii mamă?

Memoria este la fel ca înainte

Unele femei susțin că memoria lor s-a degradat după naștere și că uită adesea lucruri. Cu toate acestea, conform cercetărilor, acesta nu este un motiv de îngrijorare. Abilitățile cognitive ale femeilor nu scad după naștere. Uitarea poate fi explicată prin faptul că memoria și creierul unei mame sunt concentrate pe nevoile bebelușului și pe sarcinile asociate cu acestea. Și pentru că nou-născutul necesită mult timp și atenție, este de înțeles că lucruri mai puțin importante sunt lăsate la urmă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!