Sari la conținut

Saptamana 10 de sarcina

A zecea saptamana de sarcina inseamna ca esti la mijlocul celei de a treia luni de sarcina, si mai ai doua saptamani pana la finalul primului trimestru. Bebelusul este in plin proces de organogeneza. Saptamana a zecea este saptamana in care incepe dezvoltarea creierului copilului tau, iar procesul se deruleaza intr-un ritm incredibil. Celulele specializate produc nu mai putin de 250.000 de neuroni pe minut! Au mult de muncit, pentru ca in urmatoarele patru-cinci saptamani bebelusul trebuie sa posede peste 150 de miliarde de neuroni!

 

Cum te simti in saptamana 10 de sarcina

Intrebate cum se simt, sapte din zece femei vor spune ca sunt foarte emotionate. Adevarul este ca in sufletul unei gravide au loc adevarate uragane emotionale, generate de excesul de hormoni sau de emotia in fata necunoscutului. Starea de spirit este oscilanta, momentele de euforie alternand cu cele de panica si angoasa. Este normal sa fie, iar pe masura ce sarcina avanseaza, se tinde spre starea de echilibru.

In saptamana a 10-a nivelul de estrogen si progesteron continua sa fie foarte ridicat, determinand neincetata marire a sanilor, tot mai durerosi la atingere.

Uterul si-a dublat volumul si arata ca un grapefruit mare.

Volumul de sange a crescut cu circa 40%.

Un alt simptom specific este senzatie acuta de oboseala si somnolenta. Este ideal daca le dai curs, odihnindu-te ori de cate ori simti nevoia. Peste trei-patru saptamani, in momentul in care secretia hormonala va fi preluata si controlata de placenta, toate aceste senzatii vor disparea si vei fi plina de energie si vitalitate.

Tot incepand cu a 10-a saptamana, la o ecografie simpla poti auzi bataile inimii copilului tau. Senzatia este de nedescris, asa ca daca tot trebuie sa mergi la doctor pentru un control general (al doilea pe care ar trebui sa-l faci), fa si o ecografie pentru a gusta acest moment unic: tic-tacul inimioarei din pantecele tau, care bate cam de de 150 de ori pe minut.

 

Cum arata bebe in saptamana 10

Are toate trasaturile si caracteristicile umane. Saptamana a zecea este considerata o piatra de hotar in parcursul evolutiei sarcinii, pentru ca procesul de formare al organelor este terminat, iar copilul are tot toate structurile anatomice, fiind posibil sa i se poata stabili sexul cu precizie.  Are circa patru centimetri lungime si in jur de 15 grame greutate. Printre evolutiile specifice pentru a zecea saptamana se numara si:

 •      Pavilionul urechii ajunge la forma finala.
 •      Se formeaza mugurii dentitiei.
 •      Testiculele incep productia detestosteron.
 •      Coada embrionara dispare.
 •      Se formeaza bolta palatrina (pe ostructura cartilaginoasa).
 •      Incepe dezvoltarea diafragmei.
 •      Incepe dezvoltarea plamanilor si formarea bronhiolelor pulmonare.

 

Cum ne ingrasam in timpul sarcinii

Pentru perioada sarcinii, in cazul femeilor normale care nu au avut probleme cu greutatea inainte de a ramane gravide, kilogramele in plus se repartizeaza astfel: depozitele de grasime cantaresc 3,350 kg, fluidul extracelular si extravascular 1,480 kg, volumul sanguin suplimentar 1,450 kg, uterul si glandele mamare 1,380 kg, lichidul amniotic 0,8 kg si placenta, 0,65 kg. Evident ca pe cantar se urca si copilul, cu o greutate cuprinsa intre 2,800 kgsi 3,500 kg. Insumat, in valori aproximative, rezulta un plus de 10-11 kg.Trebuie spus ca femeile slabute se pot ingrasa mai mult decat cele mai plinute. O femeie cu o silueta normala poate acumula chiar si 15 kg, in timp ce o femeie mai rotunda, doar 5-7 kg, scrie baby zone.

 

Citeste si despre Saptamana 9 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 11 de sarcina

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!