Sari la conținut

Saptamana 31 de sarcina

Nu se poate spune ca arati ca o balerina, dar daca dimensiunile pe care le ai in acest moment te sperie, afla ca, in urmatoarele saptamani, o sa cresti vazand cu ochii. In uter, copiulul tau a ajuns la dimensiunea a patru portocale mari, puse impreuna.

 

Cum arata bebe in saptamana 31

Principala evolutia a copilului fata de saptamana trecute este acumularea rapida de grasime. Ca urmare a acumularii de grasime pielea devine neteda si isi schimba culoarea din rosu, in roz. O parte din parul care a protejat pielea copilului dispare, pe masura ce stratul de grasimese dezvolta.

Tubul digestiv, rinichii si sistemul respirator se dezvolta rapid. Sistemul circulator si inima sunt complet dezvoltate si se continua rapid procesul de formare a globulelor rosii si albe.

Procesul de formare al dintilor de lapte, care stau ascunsi in gingii este incheiat.

Copilul se apropie de un kilogram si jumatate si are intre 38 si 40 de centimetri. Copilul creste cu circa 200 degrame pe saptamana.  

Marele risc al perioadei: este reprezentat de nasterea prematura. Chiar daca bebe este apt sa traiasca in afara uterului, unele din organe sunt imature, iar nasterea prematura este o urgenta medicala. Se considera nastere prematura orice nastere care survine mai devreme de a 36 saptamana de sarcina. Semenele care pot prevesti o astfel desituatie sunt sangerari, ruperea membranelor si pierderea lichidului amniotic. Cauzele care pot duce la nasterea prematura sunt multiple de la efort fizic, la stres si deshidratare - motiv pentru care femeile insarcinate trebuie sa bea multe lichide. Alte cauze sunt diferite infectii sau boli cronice ale mamei precum diabetul sau hipertensiunea arteriala, dar si pozitile defectoase ale placentei.

 

Cum te simti in saptamana 31 de sarcina

Caracteristic este ca nu apar detalii noi semnificative. Oboseala si dificultatile de pozitie sunt doua probleme care iti pot da batai de cap. La aceasta se adauga si arsurile gastrice, care insa s-au mai atenuat fata de saptamana trecuta. Daca alimentatia ta de pana acum s-a inscris in limitele normalului, inseamna ca nu ai acumulat mai mult de 8-10 kilograme.

Acorda o importanta deosebita sanatatii orale. Tine cont ca gingiile sunt foarte sensibile. Pe intreg parcursul sarciniisunt necesare cel putin doua vizite la cabinetul stomatologic, pentru evaluarea stari de sanatate si sfaturi utile, pe care nu le poti primi de cat de la medicul specialit. Sanatatea ta orala contribuie in mod fundamental la sanatatea generala a copilului tau.

 

Pregatirea pentru nastere: bebe se antreneaza

Nu doar tu te pregatesti pentru nastere, ci si copilul tau. Una din masurile pe care organismul copilului la ia este acela al spatiilor libere intre oasele craniului. Oasele craniului (fontanelele) se vor lipi complet abia in jurul varstei de 18 luni, dupa nastere, scrie baby zone.

Un truc: hidratarea in timpul sarcinii este fundamentala. Bea cel putin 1,5 litri de lichide pe zi. Aceasta te ajuta sa pastrezi un flux general ridicat al lichidelor. In plus vei urina mult, ceea ce te va pune la adapost, in foarte mare masura, de riscul infectiilor urinare.

 

Citeste si despre Saptamana 30 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 32 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!