Sari la conținut

Săptămâna 41 de sarcină. Ce faci acum, că ai ajuns aici?

Ştim, încă de când ai aflat că eşti gravidă te-ai gândit la momentul naşterii, însă probabil nu ţi-a trecut nicio secundă prin minte că ar putea trece 41 de săptămâni şi tot nu îţi vei cunoaşte copilul. Dar, acum, iată-te aici, optimistă şi răbdătoare. Sau… nu? Ştim, e greu, dar nu te panica şi citeşte despre această perioadă, pentru a-ţi fi mai uşor să îi faci faţă. 

► Citeşte şi Ce inseamna „la termen”. Explicatii pe intelesul mamicilor

Săptămâna 41 de sarcină. Câte luni înseamnă?

Nouă luni şi o săptămână.

Săptămâna 41 de sarcină. Cum e normal să te simţi

Bebeluşul coboară jos de tot, lucru care face ca presiunea exercitată de uter asupra zonei pelviene să creeze disconfort fizic şi mai mare. În plus, e posibil să urinezi chiar mai des decât înainte. Aşa cum te aştepţi, picioarele îţi vor fi în continuare umflate şi hemoroizii îţi vor da mari bătăi de cap.

Săptămâna 41 de sarcină. Cum să induci travaliul

Da, ştim, deja eşti pregătită psihic şi te-ai sărutat să auzi întrebări de genul “Încă mai eşti însărcinată?”, însă acest lucru nu trebuie să te împingă să îţi forţezi travaliul. Poţi apela la trucuri naturale, benefice, cum ar fi să mănânci picant, să mergi mult pe jos, să faci sex (dacă medicul îţi dă voie) şi chiar să apelezi la acupunctură (dacă nu eşti sceptică).

Săptămâna 41 de sarcină. Simptomele travaliului

  • Ruperea apei
  • Contracţii puternice
  • Dureri abdominale
  • Sângerare

Săptămâna 41 de sarcină. Sfaturi de sănătate pentru sarcină

Un procent mic de femei au parte de o sarcină prelungită, poate și pentru că multe decid să ceară o operație de cezariană atunci când au ajuns la termen și știu sigur că bebelușul este complet dezvoltat. Dacă stă prea mult în uter, cel mic poate declanșa o infecție în lichidul amniotic care să îi afecteze iremediabil sănătatea, așa că vorbește cu medicul tău despre acest aspect. 

Săptămâna 41 de sarcină. Ce mai face fătul?

La 41 de săptămâni, bebeluşul este cât un pepene roşu, mărişor, măsoară în jur de 50 de centimetri şi cântăreşte peste 3500 şi 5000 de grame.
În mod clar, este cu siguranţă foarte bine pregătit să facă faţă lumii de afară.  Un bebeluș născut în săptămâna 41 nu doar că va fi mai greu, ci va fi și mai activ decât unul născut mai devreme.

Trebuie să ştii că, în timpul nașterii, bebelușul va produce hormoni de stres mai mulți decât va produce în orice altă situație stresantă din viața sa! Aceștia însă îi vor facilita acomodarea la viață extrauterină și îi vor activa instinctele de supraviețuire.

Câmpul vizual al copilului tău născut la 41 de săptămâni este încă destul de estompat. Bebelușii se nasc miopi și pot vedea cel mai bine lucrurile atunci când se află la o distanță de 18-25 de centimetri, astfel încât el îți poate vedea clar fața atunci când îl ții strâns în brațe.

Sursa foto: pexels
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!