Sari la conținut

Sarcina cu risc crescut

O sarcina cu risc ridicat este cu siguranta stresanta si te intrebi cum vei trece prin aceste noua luni de sarcina fara complicatii suplimentare.

O sarcina cu risc ridicat ar putea pune probleme inainte, in timpul sau dupa nastere. Daca ai o sarcina cu risc ridicat, se poate ca tu si cel mic sa aveti  nevoi speciale de monitorizare sau de ingrijire pe tot parcursul sarcinii.

Factorii de risc pentru o sarcina cu risc ridicat?

Uneori, o sarcina cu risc ridicat este rezultatul unei stari medicale prezente inainte de sarcina. In alte cazuri, este implicata o afectiune care se dezvolta in timpul sarcinii (ori in cazul mamei, ori in cel al bebelusului).

Factorii care pot contribui la o sarcina cu risc ridicat includ:

Varsta inaintata a mamei. Riscurile sarcinii sunt mai mari pentru mamele cu varsta de peste 35 de ani.

Stilul de viata. Fumatul, consumul de alcool si folosirea de droguri ilegale pot duce la o sarcina cu risc.

Istoricul medical. Cezariana, greutatea mica la nastere a copilului sau nasterea prematura  (inainte de 37 de saptamani de sarcina) ar putea creste riscul pentru sarcinile ulterioare. Alti factori de risc includ o conditie fetala genetica, un istoric familial de boli genetice, un istoric de pierderi de sarcini sau decesul unui copil la scurt timp dupa nastere.

Conditii de baza. Afectiunile cronice - cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si epilepsia - cresc riscurile sarcinii. O afectiune a sangelui, cum ar fi anemia, o infectie sau o boala psihica, de asemenea, pot creste riscul sarcinii.

Complicatii ale sarcinii. Diverse complicatii care se dezvolta in timpul sarcinii pot deveni riscuri, cum ar fi probleme cu uterul, colul uterin sau placenta, sau greturile severe de dimineata (hyperemesis gravidarum). Alte motive de ingrijorare pot include prea mult lichid amniotic (polihidramnios) sau prea putin lichid amniotic (oligohidramnios), cresterea fetala scazuta sau incompatibilitatea Rh - o afectiune potential grava care poate aparea atunci cand grupa ta de sange este Rh negativ si grupa de sange a copilul este Rh pozitiv.

Sarcina multipla. Riscurile sarcinii sunt mai mari pentru femeile insarcinate cu gemeni sau multipli de ordin superior.

Sarcina intarziata. Te poti confrunta cu riscuri suplimentare, in cazul in care sarcina ta continua prea mult timp dupa data scadentei.

Ce masuri poti lua pentru a avea o sarcina sanatoasa

Daca stii dinainte ca vei avea o sarcina cu risc crescut sau pur si simplu vrei sa faci tot ce poti pentru a preveni o sarcina cu risc ridicat, urmeaza cativa pasi simpli:

  1. Programeaza o intalnire inainte de concepere. Daca te gandesti sa ramai gravida, consulta medicul. El te poate  sfatui sa incepi sa iei o vitamina prenatale de zi cu zi si sa ajungi la o greutate sanatoasa inainte de a ramane gravida. Daca ai o afectiune, tratamentul tau ar putea fi schimbat pentru a nu pune in pericol sarcina.
  2. Fiti atenta daca folosesti tehnologie de reproducere asistata. Daca vrei sa folosesti inseminarea artificiala, ia in considerare cat de multi embrioni vor fi implantati. Sarcinile multiple au un risc mai mare de travaliu prematur.
  3. Mergi regulat la medic. Vizitele regulate te vor ajuta sa identifici din timp orice potentiala problema.
  4. O dieta sanatoasa. In timpul sarcinii, veti avea nevoie de mai mult acid folic, calciu, fier si alte elemente nutritive esentiale. Vitaminele prenatale pot ajuta la umplerea eventualelor lacune. Daca ai o afectiune care necesita o dieta speciala, vorbeste cu medicul tau.
  5. Ai grija la greutate. O crestere in greutate intre 11 si 16 kilograme este considerata o crestere sanatoasa in greutate pentru femeile care au avut o greutate normala inainte de sarcina. Daca esti supraponderala inainte de a concepe, va trebui sa iei mai putin in greutate. Daca esti insarcinata cu gemeni sau tripleti, trebuie sa iei mai mult in greutate.
  6. Evita substantele riscante. Daca fumezi, renunta. Nu mai bea alcool si in nici un caz nu consuma droguri.

Ai nevoie de teste speciale

Daca ai o sarcina cu risc ridicat, s-ar putea lua in considerare diferite teste sau proceduri in plus fata de testele de rutina de screening prenatale. In functie de circumstante, medicul iti poate recomanda:

Ecografie de specialitate suplimentara. Acest tip de ecografie fetala - o tehnica de imagistica care foloseste undele de sunet de inalta frecventa pentru a produce imagini ale unui copil in uter - vizeaza identificarea unei probleme suspectate, cum ar fi dezvoltarea anormala.

Amniocenteza. In timpul acestei proceduri, o mostra din lichidul care inconjoara si protejeaza un copil in timpul sarcinii (lichidul amniotic) este extrasa din uter. Facuta in mod tipic dupa saptamana a 15-a de sarcina, amniocenteza pot identifica anumite conditii genetice, precum defectele de tub neural sau sindromul Down.

Citeste aici mai multe despre amniocenteza. 

Esantionare villi corionici (CVS). In timpul acestei proceduri, o proba de celule este extrasa din placenta. Interventia se face de obicei intre saptamanile 10 si 12 de sarcina, si poate identifica anumite conditii genetice.

Cordocenteza. Acest test, de asemenea, cunoscut sub numele de recoltarea percutanata de sange ombilical, este un test prenatal foarte specializat, in care o proba de sange fetal este extras din cordonul ombilical. Se face de obicei dupa saptamana 18 de sarcina si poate identifica conditii cromozomiale, afectiuni ale sangelui si infectii.

Masurarea lungimii colului uterin. Medicul iti poate face o ecografie pentru a masura lungimea colului uterin pentru a determina daca ai un risc de travaliu prematur.

Testele de laborator. Medcul iti va preleva un tampon de secretii vaginale pentru a verifica pentru fibronectina fetala - o substanta care actioneaza ca un lipici intre sacul fetal si mucoasa uterului. Prezenta fibronectinei fetale ar putea fi un semn de travaliu prematur.

Profilul biofizic. Acest test prenatal este folosit pentru a verifica bunastarea unui copil. Testul combina monitorizarea ritmului cardiac fetal (testul nonstress) si ecografia fetala.

Unele teste de diagnostic prenatal (cum ar fi amniocenteza) prezinta un mic risc de pierdere a sarcinii. Discutati despre riscurile si beneficiile testelor cu medicul tau.

Ce altceva mai trebuie sa stii in cazul sarcinii cu risc crescut

Consulta-te cu medicul tau cu privire la modul de a gestiona orice afectiuni medicale care pot aparea in timpul sarcinii. Mergi imediat la medic daca ai:

  • sangerari vaginale
  • dureri de cap persistente
  • dureri sau crampe la nivelul abdomenului inferior
  • secretii vaginale apoase - intr-un suvoi sau doar un firicel
  • contractii regulate sau frecvente - o senzatie de strangere in abdomen
  • activitate fetala scazuta
  • durere sau arsura la urinare
  • modificari ale vederii, inclusiv vedere incetosata

O sarcina cu risc ridicat poate avea suisuri si coborasuri. Tine in permanenta legatura cu medicul tau pentru a duce la capat cu bine sarcina si a te bucura in final de un bebelus minunat. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!