Sari la conținut

Scrisoare către tine, dragă proaspătă mămică

Tocmai ce ai devenit mamă, iar lumea ta s-a schimbat complet. Îți scriu această scrisoare, pe care mi-aș fi dorit să o fi primit și eu când am devenit mămică pentru prima dată. În primul rând, felicitări! Ai reușit să-ți porți în pântece bebelușul timp de 9 luni și l-ai adus pe lume! Ai avut grijă de fiecare centimetru al corpului tău, l-ai iubit și ai avut grijă să faci tot ce trebuie pentru ca micuțul tău să vină pe lume puternic și sănătos.

Când ți-ai ținut copilul în brațe pentru prima oară ai simțit bucurie, dar și temeri ori incertitudini. Știu, mi s-a întâmplat și mie. Sunt sigură că, de-a lungul sarcinii, te-ai informat despre tot ce ține de sarcină și naștere, dar cum rămâne cu perioada postpartum? Nu-ți face griji, este normal să te simți speriată sau pierdută. Mi s-a întâmplat și mie și fiecărei proaspete mămici...

► Citește și: Îngrijirea postpartum: De ce este importantă starea de sănătate a proaspetelor mămici, în primul an după naștere

Este normal, ca proaspătă mamă, să ai temeri

Acum că te-ai întors de la spital cu copilul, probabil te simți deja speriată. Ai îndoieli că nu te vei descurca cu micuțul tău și te întrebi dacă vei fi o mamă bună. Răspunsul este DA, ești o mamă bună. De fapt, ești cea mai bună mamă pe care o putea avea copilul tău.
Ai încredere în tine și în instinctele tale. Chiar dacă tu crezi că nu ești pregătită, de fapt, ești chiar foarte pregătită! Singurul lucru de care are nevoie copilul tău acum este dragostea, grija ta și hrană. Bebelușii ne simt starea de spirit. Dacă ești nervoasă și agitată, copilul tău simte acest lucru și la fel va deveni și el.

► Citește și: Să fii proaspătă mămică poate fi copleșitor. Iată ce ne sfătuiesc experții să facem imediat după naștere

A fi mamă este un proces de învățare

Nimeni nu se naște cu un manual de instrucțiuni și nici nu știe cum să facă totul corect în viață. A fi mamă este un proces de învățare, la fel ca oricare alt rol. Partea bună este că există instincul care îți va spune de ce anume are nevoie copilul tău, cum se simte și ce ar trebui să faci.

Ca proaspătă mămică, probabil vei auzi sfaturi care te-ar putea copleși. Ține minte: ești mama puiului tău de om și nimeni nu știe mai bine decât tine de ce are nevoie copilul tău.

Ai răbdare, mămico! Ai răbdare cu tine, cu bebelușul tău. Fiecare copil este diferit.

Și nu uita! Ești cea mai bună mamă pentru copilul tău. Nu ești doar o proaspătă mămică, ci ești întreaga lume a puiului tău. Tu ești cea care îl hrănește, care îi dă toată dragostea și tot ceea ce are nevoie. Nu lăsa pe nimeni să te facă să crezi că nu știi cum să faci aceste lucruri. Ți-ai purtat copilul în pântecere timp de nouă luni, iar acum l-ai adus pe lume. Corpul tău știe să creeze, iar sufletul tău știe cum să-ți crească puiul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!