Sari la conținut

Sfaturile pentru o sarcina sanatoasa si realitatea din spatele lor

Vezi gGalerie foto

Sarcina este o perioada plina de dileme. Primesti sute de sfaturi, dar uneori acestea se bat cap in cap. Cum alegi calea cea mai bune? Iata cele mai cunoscute sfaturi pentru o sarcina sanatoasa si realitatea mai putin cunoscuta din spatele lor.

Cu sau fara alcool? Regula generala ar fi aceea de a bea cu moderatie, insa iata ca un studiu danez a demonstrat ca bebelusii mamelor care consumasera pana la 8 pahare de vin pe saptamana erau la fel de inteligenti si sanatosi precum cei ai caror mame optasera pentru abstinenta. Dar  specialistii recunosc ca alcoolul influenteaza sarcina in contextul mai multor factori precum predispozitia genetica, stilul de viata, mediul in care traiesti.

Suplimentele de minerale si vitamine sunt necesare? Acid folic este fundamental necesar in doze crescute, dar mai ales in perioada prenatala si in cursul primelor doua luni de sarcina, la fel si un aport crescut de iod si colina (substanta prezenta in galbenusul de ou, peste, nuci). Restul supliemntelor sunt si ele necesare in mai mica sau mai mare masura, dar nu exista cu certitudine nici o dovada care sa garanteze ca daca le iei tu si bebelusului sunteti la adapost de toate relele posibile.

Vitamina D, necesara? Beneficiile vitaminei D administrate in sarcina sunt recunoscute: crearea unei osaturi puternice atat la mamici, cat si la copii, scaderea riscului aparitiei cariilor, combaterea infectiilor din timpul nasterii, nasterea prematura sau necesitatea cezarienei etc. Multi doctori recomanda suplimentele de vitamina D, dar altii sustin ca mult mai eficient ar fi sa "iti extragi" vitamina D din razele soarelui. Asadar, expunerea la soare ar fi solutia. Si aici apare o controversa. Prea mult soare duce la degradarea acidului folic. Solutia: calea de mijloc.

Stresul afecteaza sarcina? In cadrul unei cercetari la care au participat 8.829 de copii, s-a constatat ca stresul din timpul si de dupa nastere, anxietatea mamei, adversitatea din familie si toate problemele de acest fel influenteaza negativ dezvoltarea emotionala a copilului. Pana in prezent opinia este unanim acceptata.

Poluarea afecteaza sarcina? Poluarea urbana este un risc pentru sarcina, ducand la o greutate scazuta a fatului la nastere, afectiuni ale inimii si riscul aparitiei bolilor cronice mai tarziu. Nici mediul rural si aerul de acolo nu este mai bun. Se pare ca in mediul rural concentratia noxelor produse de pesticide este mult mai ridicat decat cel din mediu urban si, deseori, mai daunator.

Cu par vopsit sau nu? Viitoarele mamici renunta la vopsitul parului din momentul in care afla ca vor aduce pe lume un copil. Superstitie sau fapt concret, clarificarile nu vin nici daca ne uitam pe insemnarile specialistilor. Un studiu din 2005 sustinea ca exista cateva dovezi care sa sustina asocierea intre vopsitul parului in timpul sarcinii si neuroblaston, o forma de cancer al sistemului nervos simpatic, aparut la copii. Bineinteles, companiile producatoare sustin contrariul, mizand pe formulele inovatoare cu foarte putine chimicale folosite. Adevarul? Undeva la mijloc!

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!