Sari la conținut

Sportul dupa nastere

Mai toate proaspetele mamici sunt nerabdatoare sa revina la silueta de dinainte de sarcina. Dar cum, cand si cat se pot folosi de exercitiile fizice dupa nastere?

 

Un corp care a fost exersat mai toata viata tanjeste dupa sport in pauza pe care mamicile o fac in timpul sarcinii si dupa nastere. Ca gravida poti sa mai faci una, alta ca sa te mentii in forma: gimnastica speciala, antrenamente pe bicicleta medicinala sau eliptica, inot etc. Dar ca lauza – adica in cele sase saptamani de dupa nastere – cu greu se misca ceva in aceasta directie din cauza tuturor schimbarilor pe care bebelusul le aduce in viata ta.

Am nascut natural, fara nicio complicatie, si mi-am dorit mult sa incep sa fac sport din nou, nu atat pentru recapatarea siluetei, cat pentru felul in care exercitiile fizice ma fac sa ma simt: mai plina de viata, de energie, mai sanatoasa. Stiam de recomandarea clasica a medicilor, de a astepta sa treaca cele sase saptamani, perioada de lauzie, si nu le-am iesit din cuvant. Dar la controlul cu pricina, cand am intrebat medicul care e momentul in care pot sa ma reapuc de sport, raspunsul a fost: „Ati fi putut sa faceti asta deja.” Iar in dimineata urmatoare am iesit la alergat, asa cum am facut si in primele doua luni de sarcina. Numai ca, dupa nici o tura, am avut o surpriza neplacuta: organismul meu – abia recuperat dupa incontinenta urinara provocata de nastere - nu era inca pregatit pentru astfel de exercitii bruste. Asa ca iata ce am invatat din aceasta experienta, dar si din sfaturile unor specialisti in domeniu:

 

Fa sport cand simti. Antrenamentul facut cu de-a sila e cel mai neplacut! Intr-adevar, in cazul unei nasteri naturale in care totul a decurs bine, medicii nu mai obliga lauzele la respectarea termenului de sase saptamani, ci incurajeaza exercitiile cat mai curand. Doar sa-ti doresti asta pentru sanatate, nu dintr-o obsesie pentru imaginea de sine. Bonus, sportul te scapa si de depresia post-partum si-ti mai ia de pe umeri din stresul acumulat de la nastere.

 

Fa sport cum simti. Nu te arunca la alergat, cum am facut eu, ci ia-o usor, cu mers pe jos, exercitii de stretching, niste flotari la perete. Pe masura ce iti recapeti si puterile, si capacitatea musculara din zona planseului pelvian poti trece la exercitii aerobice – mers la alert, jogging usor – care iti vor readuce suflul necesar pentru antrenamentele cu care erai obisnuita inainte de sarcina.

 

Fa sport cat simti. Asta tine mai mult de programul bebelusului si de prezenta alaptarii in viata voastra. Daca te ingrijorezi ca exercitiile fizice pot schimba compozitia laptelui, iar cel mic ar putea stramba din nasuc la masa – uita de asa ceva! Intr-adevar, acum mai bine de 20 de ani a existat un studiu care sustinea ca sportul creste cantitatea de acid lactic in laptele mamei, lucru sesizat de bebelusi, dar rezultatele acelui studiu nu mai sunt luate astazi in considerare din cauza modului in care acesta a fost desfasurat si a dimensiunilor insuficiente ale panelului de cercetare. Un alt studiu, mai recent, a aratat ca, doar in cazul mamelor care fac antrenamente pana la epuizare – cum ar fi sportivele de performanta, exista o modificare temporare a compozitiei laptelui dupa sesiunea de exercitii fizice.

In concluzie, nu te feri sa-ti intinzi oscioarele cat mai repede dupa nastere, daca totul a decurs perfect. Ba chiar poti sa faci asta impreuna cu bebe: tine-l in wrap sau sling (sistemele de purtare recomandate pentru nou-nascuti) in timp ce iti faci exercitiile. E o chestie foarte in voga zilele astea!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!