Sari la conținut

Studiu: Copiii născuți din mame cu Covid-19 sunt sănătoși. Bonus: anticorpii protectori se regăsesc la micuți

Un nou studiu cu privire la răspândirea virusului COVID-19 vine să le liniștească pe viitoarele mămici: copiii născuți din mame infectate cu Noul Coronavirus sunt sănătoși, ceea ce înseamnă că virusul nu se transmite la făt. Mai mult, către micuți se transmit anticorpii acestui virus, adică se nasc protejați de a se infecta ulterior.

Pe 4 martie 2020, a șaptea ediție a noului protocol Coronavirus pentru prevenirea și controlul pneumoniei Coronavirus 2019 (COVID-19) a fost eliberat de Comisia Națională de Sănătate din Republica Populară Chineză și a adăugat criterii serologice de diagnostic.

Un studiu anterior efectuat pe 9 femei însărcinate și bebelușii lor nu a găsit nicio transmisie de SARS-CoV-2 mamă-bebeluș.

► Citește și: Viitoare mămică în săptămâna 37 de sarcină cu risc ridicat, în timpul pandemiei cu COVID-19. Iată ce i-au spus medicii

Au fost aplicate aceste noi criterii la 6 femei însărcinate cu COVID-19 confirmat și la bebelușii lor, deoarece criteriile serologice ar permite investigarea mai detaliată a infecției la nou-născuți.

Metode

Înregistrările clinice și rezultatele de laborator au fost revizuite retrospectiv pentru 6 femei însărcinate cu COVID-19 internate la Spitalul Zhongnan din Universitatea Wuhan în perioada 16 februarie - 6 martie 2020, confirmate pe baza simptomelor, tomografiei computerizate și rezultatelor pozitive RT-PCR.

La naștere s-au recoltat probe de sânge de la mamă și copil. RT-PCR cantitativă pentru acidul nucleic SARS-CoV-2 a fost efectuată pe serul neonatal. Citokinele inflamatorii au fost testate pe ser neonatal, iar probele de seruri materne și neonatale au fost utilizate pentru testarea anticorpilor IgG și IgM.
Toate testele au fost efectuate de 2 cercetători (Y.T. și Q.D.), cu probe SARS-CoV-2 IgG și IgM de la sugari cu dublu control (teste CLIA Kit, YHLO).

Recoltarea, prelucrarea și testarea de laborator au urmat îndrumări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Sensibilitatea și specificitatea raportate de producător pentru IgM sunt 88,2% și respectiv 99,0%, iar pentru IgG sunt 97,8% și 97,9%.

Rezultate

Toate cele 6 mame au prezentat manifestări clinice ușoare. La naștere mamele au purtau măști, iar tot personalul medical a purtat costume de protecție și măști duble. Bebelușii au fost izolați de mamele lor imediat după naștere.

Toți cei 6 bebeluși au detectat anticorpi în serul lor. Doi sugari au avut concentrații de IgG și IgM mai mari decât nivelul normal (<10 AU/ ml). Un copil a avut un nivel IgG de 125,5 și un nivel IgM de 39,6 AU/ mL; al doilea sugar a avut un nivel IgG de 113,91 AU/ mL și IgM 16,25 AU/ mL.

Mamele lor au avut, de asemenea, niveluri ridicate de IgG și IgM. Trei sugari au avut niveluri ridicate de IgG (75,49, 73.19, 51,38 AU/ ml), dar niveluri normale de IgM; toate cele 3 mame au avut IgG crescut și 2 au avut, de asemenea, niveluri ridicate de IgM. Citochinina IL-6 inflamatorie a crescut semnificativ la toți sugarii. Niciunul dintre sugari nu a prezentat simptome începând cu 8 martie 2020.

► Citește și: Cele mai noi informații despre modul în care coronavirusul afectează bebelușii și preșcolarii

În afară de o infecţie cu SARS-CoV-2, o explicaţie ar putea fi că placentele mamelor erau deteriorate sau anormale într-un fel, permiţând anticorpilor IgM să treacă prin ele la sugari, au raportat medici de la Spitalul Zhongnan.

Mai important, testele IgM pot fi atât cu rezultate fals pozitive, cât şi cu rezultate fals negative şi nu sunt utilizate în mod frecvent pentru a diagnostica infecţiile dobândite în uter.

„Deşi aceste două studii merită o evaluare atentă, sunt necesare dovezi definitive înainte ca aceste constatări provocatoare pe care ei le raportează să poată fi folosite pentru a avertiza femeile însărcinate că fetuşii lor sunt expuşi riscului de infecţii congenitale cu SARS-CoV-2”, concluzionează editorialul citat de Live Science.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!