Sari la conținut

Studiu: Întârzierea clampării cordonului ombilical poate reduce riscul de deces la copiii născuți prematur

Tăierea cordonului ombilical la cel puțin două minute de la expulzia bebelușului poate reduce riscul de deces cu cel puțin o treime, sugerează o nouă cercetare.

Întârzierea clampării permite sângelui să curgă din placentă către copil, în timp ce plămânii copilului se umplu de aer. Experții sugerează că acest lucru ușurează potențial tranziția către respirație și, de asemenea, poate reduce riscul de deficiență de fier la sugar.

Potrivit noului studiu, publicat în The Lancet, amânarea procedurii cu două minute sau mai mult reduce riscul de deces la scurt timp după naștere, în comparație cu prinderea imediată a cordonului sau așteptarea unui timp mai scurt.

Practica de rutină recomandată de multe sisteme de asistență medicală pentru bebelușii născuți la termen este să li se taie cordonul imediat după naștere. Cu toate acestea, cercetările anterioare nu au fost clare dacă această practică este benefică și pentru bebelușii născuți prematur.

Dr Anna Lene Seidler de la Centrul de Studii Clinice NHMRC, Universitatea din Sydney, Australia, a declarat: „În întreaga lume, aproape 13 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an și, din păcate, aproape un milion mor la scurt timp după naștere.

„Noile noastre descoperiri sunt cea mai bună dovadă până în prezent că întârzierea clampării cordonului ombilical poate salva viețile unor copii prematuri. Colaborăm deja cu dezvoltatorii internaționali de ghiduri pentru a ne asigura că aceste rezultate se reflectă în ghidurile actualizate și în practica clinică în viitorul apropiat.”, a continuat ea.

Sursa: Un milion de bebeluși ar putea fi salvați de la moarte, în fiecare an, cu câteva schimbări simple

NHS England citează în prezent dovezi care sugerează că, pentru copiii născuți înainte de 34 de săptămâni, întârzierea prinderii cordonului cu cel puțin 60 de secunde după naștere reduce decesul cu aproape o treime.

Cercetătorii au efectuat o analiză a peste 60 de studii, pe mai mult de 10.000 de bebeluși, formând una dintre cele mai mari baze de date combinate din acest domeniu de cercetare. O analiză a comparat impactul diferitelor strategii de prindere a cordonului asupra mortalității premature a copiilor, iar o a doua analiză a analizat momentele diferite de prindere a cordonului.

Prima revizuire a inclus date din 21 de studii care au comparat clamparea amânată cu cea imediată a cordonului ombilical la 3.292 de copii în total. În grupurile de tăiere amânată, întârzierea a variat de la 30 de secunde la mai mult de 180 de secunde (cu unele încercări încurajând întârzieri de până la cinci minute, acolo unde este posibil).

În grupurile de clampare imediată, majoritatea încercărilor au specificat tăierea în 10 secunde. Aproximativ 61% (1950/3292) dintre copii s-au născut prin cezariană. Studiul a constatat că, în total, 6% (98/1622) dintre bebelușii cărora li s-a aplicat clamparea amânată a cordonului au murit înainte de a părăsi spitalul, comparativ cu 8,2% (134/1641) cărora le-a fost tăiat imediat cordonul.

Descoperirile sugerează că prinderea amânată a cordonului ombilical a redus probabil riscul de deces la copiii prematuri cu o treime, în comparație cu prinderea imediată.

Într-un subgrup de prematuri născuți înainte de 32 de săptămâni de sarcină, 44,9% (449/1001) cu clampare imediată a cordonului au prezentat hipotermie după naștere, comparativ cu 51,2% (509/994) dintre cei cu clampare amânată.

Profesorul Lisa Askie, autorul principal al studiului, a declarat: „Descoperirile noastre subliniază că trebuie avută o grijă deosebită pentru a se menține copiii prematuri calzi, atunci când se amână prinderea cordonului ombilical.

„Acest lucru se poate face prin uscarea și înfășurarea bebelușului cu șnurul intact, apoi prin plasarea copilului uscat direct pe pieptul gol al mamei sub o pătură sau folosind cărucioare de încălzire pe lângă pat.”

Cealaltă jumătate a studiului a inclus 47 de studii cu un total de 6.094 de sugari.

Prinderea amânată a fost împărțită în trei grupuri – amânare scurtă (15-45 secunde), amânare medie (45-120 secunde) și amânare lungă (120 secunde sau mai mult).

În comparație cu prinderea imediată, așteptarea cu cel puțin două minute înainte de prinderea cordonului a redus riscul de deces la copiii prematuri cu două treimi.

O analiză ulterioară a sugerat că așteptarea a două sau mai multe minute pentru a fixa cordonul a avut o probabilitate de 91% de a fi cel mai bun tratament pentru a preveni moartea la scurt timp după naștere la copiii prematuri.

Prinderea imediată a avut o probabilitate foarte scăzută (mai puțin de 1%) de a fi cel mai bun tratament pentru prevenirea morții, spun cercetătorii.

Dr. Sol Libesman, statistician principal pentru studiu și coleg de cercetare la Centrul de studii clinice NHMRC, a declarat: „Până de curând, era o practică standard să se prindă cordonul ombilical imediat după naștere pentru copiii prematuri, astfel încât să poată fi uscați, înfășurați și dacă necesar, resuscitat cu ușurință. Dar studiul nostru arată că nu mai există motive pentru clamparea imediată și, în schimb, dovezile disponibile în prezent sugerează că amânarea clamării cordonului pentru cel puțin două minute este probabil cea mai bună strategie de gestionare a cordonului pentru a reduce riscul ca bebelușii prematuri să moară la scurt timp după naștere. ”

Autorii spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a oferi cel mai bine îngrijire imediată celor mai bolnavi bebeluși prematuri, cât timp cordonul este intact.â

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!