Sari la conținut

Un milion de bebeluși ar putea fi salvați de la moarte, în fiecare an, cu câteva schimbări simple

Măsurile simple de asistență medicală oferite femeilor însărcinate, precum administrarea de aspirină, ar putea preveni moartea a peste un milion de nou-născuți, anual.

O echipă internațională de cercetători a estimat că un sfert dintre bebeluși se nasc fie prematur, fie subponderali, precizând că nu se înregistrează progrese în acest domeniu.

Cercetătorii au cerut guvernelor și organizațiilor să intensifice îngrijirea pe care o primesc femeile și bebelușii în timpul sarcinii și nașterii în 81 de țări cu venituri mici și medii.

Potrivit publicației The Lancet, există metode ușor de implementat care ar putea preveni ca peste 565.000 de bebeluși să moară la naștere în aceste țări.

Măsurile au inclus furnizarea de suplimente de micronutrienți, proteine și energie, doze mici de aspirină, hormonul progesteron, educație cu privire la efectele nocive ale fumatului și tratamente pentru malarie, sifilis și bacterii în urină.

Totodată, dacă femeile gravide ar primi steroizi, iar medicii nu ar clampa imediat cordonul ombilical la naștere, moartea a peste 475.000 de nou-născuți ar putea fi evitată, arată cercetarea.

Implementarea acestor modificări ar costa Statele Unite aproximativ 1,1 miliarde de dolari, au spus cercetătorii.

Aceasta este „o parte din ceea ce primesc alte programe de sănătate”, a spus Per Ashorn, autor principal al studiului și profesor la Universitatea Tampere din Finlanda.

Un alt autor al studiului, Joy Lawn, de la London School for Hygiene and Tropical Medicine, a declarat pentru AFP că cercetătorii au folosit caracteristici diferite pentru a stabili dacă un copil este născut prematur sau subponderal.  Ea a spus că modalitatea tradițională de a determina dacă un copil s-a născut cu o greutate mică la naștere înseamnă să cântărească sub 2,5 kilograme, greutate aleasă la întâmplare de un medic finlandez în 1919.

Această „măsură foarte directă” a rămas reperul de mai bine de un secol, în ciuda multor dovezi că „acei copii nu sunt toți la fel”, a spus Lawn.

Cercetătorii au analizat o bază de date care includea 160 de milioane de nou-născuți vii din 2000 până în 2020, pentru a determina cât de des se nasc copiii „prea devreme și prea mici”, a spus ea. „Destul de șocant, am descoperit că acest lucru este mult mai comun odată ce începi să te gândești la asta într-un mod mai nuanțat.”

Ei au estimat că 35,3 milioane, adică 1 din 4 dintre bebelușii născuți la nivel mondial în 2020 au fost fie prematuri, fie prea mici, clasificându-i sub noul termen „nou-născuți vulnerabili”.

În timp ce majoritatea copiilor s-au născut în sudul Asiei și în Africa sub-sahariană, Lawn a subliniat că fiecare țară a fost afectată.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!