Sari la conținut

Testul Apgar - scor si interpretare rezultate

In 1952, Virginia Apgar, o anestezista americana care practica intr-o sectie de obstetrica, a pus la punct un scor pentru a putea evalua starea de sanatate a noilor-nascuti.

La inceput, el trebuia masurat 30 de secunde la un minut de la nastere. Scorul se bazeaza pe masurarea constantelor vitale fundamentale: frecventa cardiaca, respiratia, tonusul, reactiile si coloritul. Fiecare dintre aceste elemente era notat cu note de la 0 la 1, totalul maxim fiind 10.

La ceva timp dupa inventia sa, un grup de experti a propus, ca urmare a rezultatului unui studiu efectuat in maternitati, sa se repete operatia la 5 minute dupa aducerea pe lume a bebelusului. Aceasta a doua masura apare, de fapt, mai predictiva asupra sanselor de supravietuire a copilului. De atunci, Testul Apgar s-a generalizat in Statele Unite, apoi in lumea intreaga.

 

Dupa ce bebelusul se naste


Urmeaza sa fie pus pe o masa incalzita si sa i se faca toaleta pentru a-l debarasa de unsoarea care-i acopera tot corpul. Imediat va fi cantarit, i se va masura inaltimea si perimetrul cranian. I se vor pune in acelasi timp cateva picaturi de colir in ochi pentru a preveni infectiile. Infirmiera ii va pune o bratara de identificare la incheietura mainii sau la glezna.

Medicul trece la primul sau examen de sanatate, testul Apgar. El se bazeaza pe rezultatele unor teste diferite, puse la punct de dr. Virginia Apgar in 1953 in Statele Unite, cotate de la 0 la 2. Aceasta “nota la nastere” informeaza asupra modului in care a suportat venirea pe lume si apreciaza capacitatea sa de a adapta circulatia si respiratia (frecventa cardiaca, calitatea tipatului, coloritul), la fel si raspunsul neurologic (tonus, capacitatea de reactie) al acestei nasteri. Scorul total este de la 0 (stare de moarte) la 10 pentru un copil viguros si fara probleme. Un scor ridicat va fi o dovada a sanatatii copilului dumneavoastra.

Criteriu Nota (0-2) Nota (0-2) Nota (0-2)
  0 1 2
Puls 0 100/minut +100/minut
Respiratie/tipat 0 tipat usor tipat viguros
Tonus/miscare 0 extremitati tot corpul
Reactivitate la excitatia plantara 0 grimase vie cu tipete
Colorit 0 albastru la extremitati roz pe tot corpul

 

Testul Apgar este facut imediat dupa nasterea copilului, in primul minut de viata, la 5 minute si, in sfarsit, la 10 minute.

Punctele obtinute:

De la 7 la 10: conduita medicilor va fi un pic agresiva si va consista intr-o operatiune simpla de dezobstructie a cailor respiratorii si un aport de oxigen facultativ.

De la 4 la 7: sunt necesare ingrijiri serioase si in absenta rapida a ameliorarii starii copilului, acesta va fi dezobstructionat, va primi oxigen si i se vor pune perfuzii.

Mai putin de 4: starea sa este critica. Manevre grele de reanimare sunt intreprinse si copilul, in absenta unei ameliorari spectaculoase, va fi transferat la sectia de reanimare.

 

Dupa 50 de ani de servicii bune si loiale, aceasta metoda simpla de evaluare a functiilor vitale ale nou-nascutului, care nu necesita niciun aparat special, conserva deci toata pertinenta si motivele de a exista.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!