Travaliul si nasterea sunt intense si imprevizibile si ne pot impinge in stari pe care nu le-am avut niciodata. Multe dintre noi se tem de durerea pe care o vor resimti si se intreaba cum si daca vor reusi.
Din fericire, astazi sunt disponibile multe tehnici pentru a usura si a gestiona durerea. Aceste tehnici variaza de la masuri de confort, cum ar fi mersul pe jos, atingerea sau submersia in apa, la strategiile mentale, cum ar fi controlul respiratiei si hipnoza la medicamente, cum ar fi opioidele si anestezia epidurala.
In viata de zi cu zi, durerea fizica deosebit de intensa este de obicei un avertisment ca ceva nu este in regula in corpul nostru. Dar durerea travaliului nu este un semn de pericol, nici nu este un simptom de boala. Este un semn ca organismul tau lucreaza din greu pentru nasterea copilului.
Durerea travaliului este diferita in multe privinte fata de alte tipuri de durere. Durerea este auto-limitanta: se va termina cand se naste copilul. Este, de asemenea, intermitenta, nu continua, ceea ce inseamna ca va avea, de obicei, perioade de „calm” intre contractii. In plus, senzatiile travaliului se intensifica treptat in timp, iar acest lucru ii permite corpului sa se adapteze pe masura ce timpul trece. Aceste diferente fac de multe ori mai usor de suportat travaliul fata de multe alte tipuri de durere.
Deoarece durerea si suferinta merg deseori mana in mana, avem tendinta sa credem ca sunt acelasi lucru. Dar nu sunt. Durerea este o senzatie fizica, in timp ce suferinta este o experienta emotionala. Poti suferi (simti neputinta, chin, remuscare, frica, panica, sau pierderea controlului), chiar si atunci cand nu ai nicio senzatie fizica de durere. Si putem avea dureri fizice fara suferinta.
Penny Simkin si April Bolding, doi aparatori ai nasterii naturale spun: "Poti avea dureri co-existente cu satisfactia, bucuria si sentimentul de putere." In mod similar, spun ei, suferinta poate fi cauzata sau hranita de alte lucruri decat durerea fizica: "Singuratatea, ignoranta, tratamentul neprietenos sau insensibil in timpul travaliului, impreuna cu un trecut de stres psihologic sau fizic nerezolvate, cresc posibilitatea ca femeia sa sufere."
Desi se crede ca satisfactia unei femei in ceea ce priveste experienta ei de nastere este legata de cat de multa sau putina durere simte, insa nu este o regula. Satisfactia noastra pare a fi cea mai mare cand avem incredere ca ni se furnizeaza informatii bune, ni se ofera oportunitati de a participa la deciziile privind nasterea, iar persoanele care ne ingrijesc ne trateaza cu bunatate si respect. Durerea si ameliorarea durerii par a avea un efect mai mic asupra satisfactiei fata de calitatea sprijinului pe care il primim de la persoanele din jurul nostru.
Travaliul seamana cu un maraton. Exista perioade usoare, in care se poate chiar sa adormi si exista momente intense care crezi ca nu se mai termina. Dar ca si in cazul maratonului trebuie sa faci pas dupa pas pana la final. Nu te gandi la final, ci doar la faptul ca trebuie sa mai treci de inca o etapa.
Inconjoara-te de persoane iubitoare care sa te ajute sa treci cu bine de aceasta experienta. In momentul in care iti vei vedea copilui, vei stii ca ai invins si ai castigat cel mai mare premiu din lume: copilul tau.