Sari la conținut

Una din cinci femei rămâne însărcinată în mod natural, după ce a născut un copil conceput cu FIV, spune un nou studiu

Aproximativ 20% dintre femeile care au avut nevoie de tratament de fertilitate, pentru a concepe primul lor copil, rămân însărcinate în mod natural a doua oară, arată un nou studiu.

Prima cercetare de acest fel, publicată în Human Reproduction, a analizat date din 11 studii efectuate pe 5.000 de femei din întreaga lume între anii 1980 și 2021, pentru a evalua cât de frecvent rămân însărcinate pe cale naturală, după ce au avut un copil conceput prin FIV.

Cercetătorii au descoperit că, în decurs de 3 ani, cel puțin una din cinci femei a conceput în mod natural a doua oară, după ce primul copil a fost conceput prin FIV.

► Citește și: Inseminare artificială sau fertilizare în vitro? Recomandările specialistului

Infertilitatea este definită prin lipsa obținerii unei sarcini după 12 luni sau mai mult de acte sexuale regulate neprotejat și se estimează că afectează 1 din 7 cupluri. Cu toate acestea, nu toate femeile care urmează un tratament de fertilitate sunt complet infertile. Jumătate dintre cuplurile care încearcă să conceapă în mod natural în primul an, vor continua să facă acest lucru și în al doilea an.

Deși este de obicei considerat „rar” ca o femeie să rămână însărcinată pe cale naturală, dacă a avut anterior un tratament de fertilitate, cercetătorii subliniază că acest lucru nu este deloc neobișnuit.

► Citește și: Despre FIV. Povestea unui tătic: De la viața în doi la fericirea în trei

Echipa de cercetare consideră că descoperirile sunt deosebit de importante, deoarece multe femei cred că nu că ar putea concepe în mod natural dacă au urmat anterior un tratament de fertilitate.

Autorul principal al studiului, dr. Annette Thwaites, de la Institutul UCL pentru Sănătatea Femeii, a spus: „Descoperirile noastre sugerează că sarcina naturală după nașterea unui copil prin FIV este departe de a fi rară. Acest lucru este în contrast cu opiniile larg răspândite.” Așadar, femeile care au făcut FIV anterior, au șanse să conceapă în mod natural al doilea copil.

FIV a fost folosit pentru prima dată în 1978, iar acum, peste 10 milioane de copii din întreaga lume s-au născut prin intermediul acestui tratament.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!