Sari la conținut

Utilizarea antibioticelor în sarcină crește riscul de astm la copii

Un nou studiu a descoperit că utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii este legată de dezvoltarea astmului la copii.

Femeile însărcinate sunt foarte atente la expunerea lor la anumite alimente și medicamente în timpul sarcinii. Pentru că îngrijorarea este mare în ceea ce privește impactul pe care l-ar putea avea medicamentele și alimentele asupra bebelușului, se fac mereu studii pentru a le ajuta pe viitoarele mămici să știe ce ar trebui să evite și ce este sigur pentru ele și pentru bebelușul lor.

Potrivit Medical Xpress, studiul realizat de Insitutul Norvegian de Sănătate Publică a descoperit că bebelușii pot avea un risc mai mare de a dezvolta astm bronșic, dacă mamele lor au luat antibiotice în timpul sarcinii.

► Citește și: Alăptarea prelungită scade riscul de astm la copii, conform unui nou studiu

Acest studiu a fost realizat deoarece se estimează că 4% dintre copiii din Norvegia au astm bronșic până la vârsta de 7 ani și cercetătorii au vrut să afle care este motivul pentru care factorul de risc a crescut și care este cauza apariției astmului bronșic în rândul copiilor. Se cunoaște deja faptul că utilizarea antibioticelor în timpul sarcinii este asociată cu astmul la copii, însă cercetătorii vor să știe dacă antibioticele au cauzat riscul crescut de astm bronșic la copii ori infecția în sine.

Cercetătorii au inclus în studiu peste 53.000 de copii, iar descoperirile arată că utilizarea antibioticelor de către mamă în perioada sarcinii a fost asociată cu dezvoltarea astmului la copii până la vârsta de 7 ani.

Deși unele antibiotice nu pot fi evitate și sunt esențiale pentru tratarea bolilor, viitoarele mămici trebuie să solicite neapărat părerea medicului înainte de orice tratament.

Dacă viitoarea mămică trebuie să ia antibiotice în timpul sarcinii, medicul va fi nevoit să monitorizeze fătul și să urmărească cu atenție orice simptome care apar.

► Citește și: 3 alimente care îmbunătățesc sănătatea respiratorie la copii

Cercetătorii au descoperit că riscul apariției astmului bronșic la copii este mai mare la femeile însărcinate care au luat antibiotice în ultima etapă a sarcinii, iar riscul total este cu 54% mai mare în comparație cu femeile care nu au luat antibiotice în timpul sarcinii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!