Sari la conținut

Violenta domestica si sarcina

Statisticile arata ca, in loc sa protejeze ce au mai de pret, tot mai multi barbati se transforma in calaii femeilor care le poarta copilul si ai copilului in sine.

 

Perioada de graviditate e un paradox: faptul ca poarta o fiinta umana in pantece, pe care reuseste s-o creasca si s-o ingrijeasca asa cum are nevoie, este un izvor de putere personala de netagaduit pentru o femeie; in acelasi timp, tot sarcina o pune pe o femeie in, poate, cea mai vulnerabila pozitie din viata ei. Din pacate, multi parteneri de viata ai gravidelor profita de aceasta a doua transformare a femeii si dezlantuiesc asupra sa comportamente agresive, atat fizice, dar si psihice, sexuale, emotionale, financiare si de limbaj, cu nimic mai putin periculoase decat loviturile efective. Nenumarate studii au aratat cat de rau poate face stresul copilului nenascut. Iti dai seama ce efecte poate avea violenta domestica in acest caz? Mai ales daca femeii i se apropie sorocul.

 

De ce lovesc barbatii femeile gravide?

Intr-o lucrare publicata in 1975, sociologul american Richard J. Gelles spune ca exista cinci motive pentru care apare violenta domestica in sarcina:

  • Frustrarea sexuala a barbatului;
     
  • Schimbarile de dispozitie prin care trece femeie din cauza modificarilor hormonale;
     
  • Stresul generat de gandul ca, in scurt timp, vor deveni parinti;
     
  • Vulnerabilitatea crescuta a femeii si sentimentul ei de neajutorare;
     
  • Dorinta (constienta sau inconstienta) ca femeia sa nu duca sarcina la bun sfarsit.

Statisticile arata ca, in SUA, peste 300 000 de femei gravide cad victima partenerilor abuzivi in fiecare an; iar in tarile in curs de dezvoltare, intre 4 si 20% dintre femei sunt victime ale violentei domestice in timpul sarcinii.


Sursa foto: rnjordan.com

In general, pe glob, o treime din cazurile de violenta domestica se declanseaza  sau se agraveaza in timpul unei sarcini. Iar gravidele tinere sunt mai expuse acestui tip de comportament (21,7% dintre acestea au suferit un abuz in timpul sarcinii) fata de gravidele adulte (15,9% dintre acestea au suferit un abuz in timpul sarcinii). De asemenea, gravidele care-si duc sarcina intr-un mediu defavorizat sunt mai expuse violentei domestice decat cele cu o stare sociala buna. „Violenta domestica este asociata cu consumul de alcool, tigari sau droguri din partea ambilor membri ai familiei, daca exista antecedente de boli depresive sau stres post-traumatic in cuplu si daca sarcina nu este dorita”, spune psihologul Mirela Zivari.

Daca esti intr-o relatie abuziva si crezi ca un copil va schimba situatia in bine, mai gandeste-te o data: se pare ca majoritatea cazurilor de violenta domestica se inrautatesc atunci cand femeia ramane gravida.  

 

Care sunt riscurile pentru fat?

Este primul lucru la care cred ca se gandeste orice gravida cand este abuzata: cat de rau ii face asta copilului? Femeile in aceasta situatie sunt expuse unui risc enorm de complicatii ale sarcinii: avort spontan, infectie interna, preeclampsie, nastere prematura, greutate mica a fatului la nastere precum si un risc foarte ridicat de a da nastere unui copil mort. Atat starea ta emotionala, cat si cea psihica vor fi profund afectate de violenta domestica, crescandu-ti considerabil riscul de depresie, atat inainte de nastere, cat si dupa.

Prin urmare, daca te numeri printre aceste gravide nefericite, nu ezita sa cauti ajutor! Frica de partener ar trebui sa fie pusa in umbra de grija pentru tine si copilul nenascut. Poti cere ajutor aici:

Femei fara nume

Aleg Romania

Womens Aid

Casa Ioana

 

Sursa foto articol: standard.net.au

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!