Sari la conținut

Vrei sa iti consumi placenta?

In momentul in care am auzit prima data de asta, am stat sa ma gandesc putin cum poate fi posibil si mai ales, de ce as face asta. Am aflat insa ce exista femei care usuca placenta, o maruntesc, o piseaza si o incapsuleaza in pilule pe care le consuma deoarece sunt convinse ca le ajuta dupa nastere.

Placenta ajuta la furnizarea de hrana si oxigen pentru copil si in acelasi timp ajuta la filtrarea lucrurilor nocive. Iar multe femei sunt convinse ca daca usuci, macini si consumi acest organ hormonal bogat in nutrienti vei putea tine sub control depresia postpartum si iti vei mari productia de lapte.

Medicii nu sunt convinsi de eficacitatea placentei pentru ca s-au facut mult prea putine studii in aceasta directie. Cei care sunt in favoarea consumarii placentei aduc argumentul ca mamiferele isi consuma placenta dupa nastere pentru nutrienti si pentru continutul de oxitocina care ajuta la declansarea lactatiei.

Iata cateva motive pe care le poti invoca daca vrei sa iti consumi placenta.

Nu iti pasa de ce cred doctorii.

Medicii nu pun prea mare pret pe ideea de a-ti manca placenta si spun ca nu exista nici un fel de dovada ca ar avea efectele benefice despre care se vorbeste. Pur si simplu iti vor spune ca nu exista nici un motiv bun pentru a o manca. Dar cei care practica medicina holistica spun ca ingurgitarea placentei are beneficii pentru mame. Femeile care isi incapuleaza placenta si o consuma vor avea un nivel scazut de depresie post partum sau nu chiar nu vor avea deloc astfel de simptome. Cele care deja au mancat placenta pot jura lucrul acesta.

Citeste si despre examinarea placentei dupa nastere. 

Ai o multime de timp sa faci asta.

Incapsularea placenta este un proces mai multe etape, pe care s-ar putea sa nu ai energia sau echipamentul sa le faci corect dupa ce vei da nastere. Etapele implica sectionarea cordonului ombilical si a membranei; apoi placenta poate fi gatita la aburi sau fierta (sau lasata cruda sa se usuce singura) si deshidratata. In cele din urma, placenta deshidratata este macinata si introdusa in capsule farmaceutice.

Nu iti este frica sa iti asumi riscuri.

In cazul in care placenta a dezvoltat o infectie inainte de nasterea sau daca s-a contaminat pe parcursul nasterii, ar fi mai bine sa uiti de consumarea placentei. Chiar si un sustinator fervent al placentofagiei (consumul placentei), a spus sa nu trebuie consumata daca fecalele au atins placenta. "Le-as descuraja pe mame de la consumul placentei daca au avut o nastere in apa si a existat scaun in apa, sau daca au avut infectie in timpul travaliului si nasterii", spune Siobhan Kubesh, o moasa profesionista din Austin. "Nu este recomandat sa  reintroduceti  bacteriile in corpul vostru."

Locul nasterii o permite.

Pentru nasterile la domiciliu si in unele centre de nastere, sa iei acasa placenta nu e mare lucru, dar daca nasti intr-un spital, poti avea batai mari de cap sa iei cu tine placenta. Uneori pur si simplu asta nu va fi posibil pentru ca se va considera ca este un organ si nu il poti scoate in afara spitalului. Sau poate vei avea nevoie de o procedura de transport al organelor care este costisitoare si complicata. Intreaba medicul inainte de a naste daca ai vreo sansa sa ti iei placenta acasa.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!