Sari la conținut

10 lucruri simple care îl pot face fericit pe copilul tău

Tabletă? Smartphone? O excursie la Disneyland? Un film 4D? Cea mai tare petrecere într-un loc de joacă? Deși prichindeii sunt tentați de toată tehnologia disponibilă erei noastre, fericirea lor este condiționată de lucruri simple. Lucruri cărora, în goana după un trai mai bun pe care orice părinte și-l dorește pentru copilul său, nu prea le mai dăm importanță. Și, totuși, fericirea se obține prin lucruri pe cât de banale, pe atât de profunde, pe care ar trebui să le transformăm în rutină.

Deși sunt mari „consumatori” ai prezentului, copiii prețuiesc amintirile, timpul petrecut alături de tine, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le poți cumpăra. Da, sigur că își doresc și telefoane și tablete și haine de ultimă fiță și jucării fără număr și vacanțe în țări străine... Dar cel mai mult își doresc să fie alături de tine, să petreacă timpul lângă tine, să se joace cu tine. Lucruri simple, pe care le poți transforma în rutină. Descoperă mai jos 10 dintre ele:

1. Plimbarea după cină

În cazul în care ai mai mulți copiii, ai remarcat, cu siguranță, că fiecare dintre ei își dorește un timp exlusiv petrecut alături de tine. Fără ceilalți frați, ba chiar și fără celălalt părinte. Prin urmare, poți stabili anumite zile din săptămână în care poți dedica 15 minute din timpul tău exclusiv unui singur copil. Eventual, după cină, o plimbare în jurul blocului sau prin parc, în cazul în care ai unul în apropiere... Căci în casă e puțin probabil să ai parte de un moment în care numai tu și unul dintre copii să fiți singuri. Un sfert de oră pe care să îl dedici doar unuia dintre copiii tăi, în care să vorbiți despre toate nimicurile, dar care poate strânge legătura dintre voi. Astfel, marți cu cel mare, miercuri – cu mijlociul, joi – cu mezinul...

2. Brioșe și alte prăjituri

99% dintre copiii adoră dulciurile. Nu doar să le consume, ci să le și pregătească. Și cum brioșele sunt la mare căutare, o zi pe săptămână în care să-i lași să te ajute în bucătărie la preparea brioșelor ori a altor rețete dulci se poate transforma în cea mai așteptată activitate. Chiar dacă va trebui să faci curățenie cel puți o oră după! Bucuria lor este neprețuită!

3. Responsabilități pe măsură

Un animal de companie face minuni în ce privește dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor. În primul rând, îi responsabilizează și le arată cât de multă încredere le-o acorzi. Lasă-i să aibă ei grijă de pisica ori de câinele familie, sub atenta ta supraveghere, bineînțeles!

►Citește și Stima de sine la copii. Cuvintele care fac magie!

4. Baia de seară

Tentația de a grăbi lucrurile, mai ales atunci când vine vorba de baia de seară, este mare. Căci vrei să termini cât mai repede tot ritualul care ține de pregătirea pentru somn: baie, schimbat în pijamale, laptele de seară, povestea, pupicul de “Noapte bună!”… Însă momentul băii nu ar trebui neglijat. Lasă-i pe cei mici să se bucure de joaca în apă și implică-te și tu. De exemplu, folosește din plin spumantul de baie și imaginați-vă tot felul de jocuri. Ba chiar puteți desena în spuma de pe corp diferite forme.

5. Ceaiul de dimineață

Dacă ești mare amatoare de cafea ori de ceai, poți stabili un obicei în a petrece în fiecare dimineață de weekend, 10 minute în care să-ți savurezi băutura preferată alături de copiii tăi. În bucătărie, pe balcon ori pe terasă, în cazul în care locuiți la curte... 10 minute de “liniște”, dar care se pot transforma într-un ritual pe care prichindeii tăi îl vor prețui cu siguranță.

6. Jocuri de cărți sau educative

Macao, Chems, Popa Prostu’… Îți amintești cât de mult te distrai în copilărie când te jucai cărți?! Bucuria de atunci o poți retrăi în prezent, alături de copiii tăi. De exemplu, seara, înainte sau după cină, puteți să vă jucați împreună. Dacă nu cărți, există tot felul de jocuri educative care pot asigura distracția la sfârșitul zilei: Piticot, Nu te supăra, frate!, Domino. Exersați și numărătoarea ori diferite operații de calcul și vă și distrați în același timp!

7. Cititul cu voce tare

Beneficiile cititului la vârste mici sunt de necontestat. Există sute, poate mii de studii relevante pe acest subiect. Însă cititul poate fi benefic și pentru tine. Și nu mă refer aici doar la povestea dinainte de ora de culcare. Puteți iniția un “cerc” de lectură: găsește un volum de povești ori un romande aventură și citiți cu voce tare și cu intonație câte un capitol pe zi. Atât tu cât și copiii tăi, în cazul în care merg deja la școală și știu să citească. Nu doar că este o activitate care vă implică pe toți, dar îi poate ajuta pe prichindei și să-și dezvolte vocabularul și retorica.

►Citește și 15 sfaturi de la Maria Montessori care te pot ajuta să devii un părinte mai bun

8. Glume cu circuit închis

Adică mici poante pe care doar tu și copiii tăi le puteți înțelege. Cei mici adoră să spună glume ori ghicitori al căror înțeles doar voi îl cunoașteși. Chiar și micile strâmbături în spatele tatălui, de exemplu, pot consolida relația voastră, încrederea reciprocă.

9. Intră în jocul lor!

Se tot vorbește de acel timp special, în care nu contează doar să fii alături de cei mici, ci să te implici cu totul în acele momente. Prin urmare, chiar și 5 minute pe zi în care te joci de-a gătitul ori schimbați rochițele păpușilor ori roțile mașinilor pot fi un ritual extrem de important! Evident că își vor dori încă 5 minute și tot așa… Important este să aveți parte de acel moment!

10. “Inventarul” zilei

Mai bine zis, o retrospectivă a zilei în care să punctați și să împărtășiți tot cea a-ți experimentat bun sau rău. O listă cu lucrurile bune dar și cu cele care nu au fost atât de reușită în ziua ce-a trecut. O modalitate eficientă despre a afla cum și-au petrecut ziua, ce au pățit la grădiniță ori la școală, ce i-a bucurat, ce i-a întristat... un mod prin care, de asemenea, îi poți învăța să fie optimiști și recunoscători.

Dintre lucrurile pe care le-am evidențiat mai sus, care ți se pare cel mai relvant? Ce obiceiuri respecți tu în familia ta în ce-i privește pe copii?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!