Sari la conținut

10 moduri in care sa devii un tata mai bun

Fii mai activ! Daca tatii nu preiau initiativa, nu vor putea niciodata sa isi asume responsabilitatile privind cresterea copilului pe care ei si le doresc si de care bebelusul are nevoie. Decat sa lasi partenera sa-ti ia bebelusul din brate atunci cand plange sau ii este foame, spune-i ceva de genul “E in regula.” sau “Pot sa ma descurc.”. E in ordine si daca ii ceri sfatul, fiecare din voi are o anumita experienta de care celalalt ar putea beneficia.

Exerseaza! Crezi ca mama stie tot ceea ce trebuie facut si cum trebuie facut de la inceput? Nu este deloc asa. Orice stie despre ingrijirea copilului este un rezultat al experientei. Asa ca daca vei vrea sa te descurci va trebui sa exersezi. Nu trebuie sa te simti stanjenit daca ceri sfaturi cand nu te  simti pregatit sa iti asumi rolul de  tata. Poti fi ajutat de sotie, babysitter sau medic.

Fii mandru ca ai grija de copiii tai! Barbatii si femeile au feluri diferite de a interactiona cu copii. Barbatii pun accent pe activitatile care presupun efort fizic, femeile pe cele sociale si emotionale. Nu lasa pe nimeni sa iti spuna ca  “luptele” in joaca, saritul in pat, sau alte jocuri de baieti, sunt mai putin importante decat ceea ce face partenera sau ceea ce iti spune ca trebuie  sa faci. S-a demonstrat ca toti copii care au fost crescuti de tati foarte activi fizic sunt mult mai populari si au mai mult success in relatiile cu ceilalti.

 

 
Fii deschis fata de copii! Interactiunea fizica este o parte foarte importanta  a relatiei tata copil, dar este foarte important sa te implici si sa il sustii si emotional. Tatii trebuie sa fie atenti la starile emotionale ale copiilor  si sa vada comunicarea ca pe o parte foarte importanta a relatiei.
 
Tatal nu trebuie sa fie numai un personaj auxiliar. Trebuie sa se implice activ in ingrijirea, cresterea si educatia copilului. Parintii trebuie sa fie parteneri si sa isi imparta in mod egal responsabilitatile.
 
Fii disponibil pentru copilul tau mai mult decat in weekend. Pentru a fi un tata bun, trebuie sa te implici in toate deciziile care iti afecteaza copilul. Lasand totul in seama sotiei inseamna ca vei pierde momente importante din viata lui. Fara a lua parte la rutina zilnica, tatii nu vor avea ocazia sa creeze legatura speciala care trebuie sa existe intre parinti si fii.
 
Respecta-ti partenera. Sa fii un tata implicat inseamna sa apreciezi toate eforturile pe care sotia le face pentru a avea grija de familie si sa respecti deciziile pe care le ia  in aceasta privinta atunci cand nu te poate consulta. Trebuie sa incercati sa aveti un program care sa va permita sa stati cat mai mult impreuna. Pe masura ce copii cresc, le poti cere si lor parerea in legatura cu planurile familiei.
 
Fii constient de importanta comunicarii. Daca esti nemultumit dintr-un anumit motiv, trebuie sa-i spui partenerei. Daca la inceput nu accepta sa imparta cu tine responsabilitatile legate de cresterea bebelusului cum ar fi hranirea sau ingrijirea, nu trebuie sa renunti. Demonstreaza-i ca vrei iei in serios rolul de parinte si ca vrei sa fii de ajutor.
 

 
Informeaza-te asupra drepturilor legale. Schimbarile in legislatie acorda tatilor sansa sa imbine cariera cu ingrijirea copiilor, dar trebuie sa le cunosti. Trebuie sa profiti de aceasta sansa pentru a te implica mai mult in rolul de tata. Informeza-te daca ai dreptul la concediu de paternitate sau alte tipuri de avantaje. Daca tu nu te informezi nimeni altcineva nu o va face pentru tine.
 
Pastreaza legatura chiar daca esti separat sau divortat. Mai putin de 15% din tati obtin custodia totala sau partiala a copiilor dupa divort. Majoritatea celor care nu obtin custodia dispar treptat din viata copiilor. Dar si dupa divort sunt multe feluri in care tatii pot continua sa aiba un rol activ. Partea cea mai importanta e sa pastrezi legatura  fie ca e prin telefon, mail, sau vizite. Si fa in asa fel incat  timpul pe care il petreci alaturi de copii sa fie important pentru fiecare din voi. Evita implicarea copiilor in disputele cu partenerul. Parintii trebuie sa coopereze si sa se sustina reciproc de dragul lor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!