Sari la conținut

10 tipuri de făină fără gluten

Vestea bună e că sunt multe tipuri de făină fără gluten. Poate vă interesează asta pentru că gătiți și vreți să experimentați acasă mai mult. Sau poate vreți să mai reduceți din gluten. Sau poate trebuie să eliminați de tot glutenul - aveți alergie ori intoleranță. Oricum ar fi, e bine să știți că există opțiuni. Nu una, ci foarte multe. Dacă acum câțiva ani nici gând nu era de așa ceva, acum lucrurile stau foarte diferit. Sunt o mulțime de locuri de unde putem procura făină fără gluten, de la supermarketurile mari, până la magazinele online. În funcție de ce vă doriți de la ea, alegeți. Dar atenție la așteptări!

Făina fără gluten - atenție!

În primul rând, citiți etichetele pentru orice produs pe care doriți să îl achiziționați. Eticheta este curată dacă are doar produsul pretins în ea, nu arome și aditivi. Ieri am luat un astfel de produs în mână și avea 6 rânduri la lista de ingrediente. L-am pus la loc, era mai multă chimie acolo decât făină. Dar pe față pretindea că e bio. Mno, mereu să întoarceți produsul și să studiați lista ingredientelor și declarația nutrițională. Ce e pe față e doar marketing!

Câteva considerații

    Dacă aveți restricții de sănătate în ceea ce privește consumul de gluten, nu cumpărați decât de pe un pachet care are simbolul cu spicul de grâu tăiat. Doar așa aveți garanția că respectă standardele ”fără gluten”. Altminteri, e posibil să se fi produs contaminare încrucișată, ceea ce pe oamenii care suferă din cauza glutenului să îi afecteze foarte tare.
    Dacă vreți să faceți pâine sau diferite produse de tip desert sau sărățele cu astfel de tipuri de făină fără gluten, atenție la așteptări, cum ziceam! Nu mai uit ce dezamăgiți am fost noi la prima pâine făcută cu ani în urmă. Nu crescuse mai deloc, deși noi respectaserăm rețeta cu toate cantitățile menționate. Din păcate, fără gumă de guar și gumă de xantan nici nu vor crește preparatele.
    Dacă la preparate din făina de grâu mai merg lucrurile cu estimarea cantităților, la cele fără gluten trebuie musai urmate cantitățile. Cel puțin, la ce am pregătit eu, așa a fost. Am eșuat lamentabil la cele unde m-am simțit creativă. :)

Mit

Să nu credeți că acele tipuri de făină fără gluten vă ajută să slăbiți. Ori că puteți mânca oricât pentru că nu există gluten. Da, sunt mai sănătoase (unele, că nu au proteina din grâu), dar deviza e nevoie să fie aceeași: moderație în consum și controlul porțiilor!

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: FreePik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!