Sari la conținut

7 tipuri de relații mamă-fiică și modul în care fiecare dintre ele influențează viața fiicei

Nu putem alege familia în care ne naștem și acest fapt ne oferă fundamentul viitorului nostru și ne modelează personalitățile.
Oamenii sunt diferiți, iar mamele nu fac o excepție. Unele mame nu se potrivesc cu fiicele lor, iar altele formează o echipă perfectă. Dar, indiferent de caz, trebuie întotdeauna să ne iubim mamele.

Iată cele 7 tipuri de relații mamă-fiică:

Mama și fiica se comportă ca niște surori

În acest caz, mama și fiica sunt absolut egale, comportându-se ca surorile. Poate avea loc o inversare a rolurilor și atunci când fiica își asumă rolul de susținere și devine „mama” propriei sale mame, fiind responsabilă și grijulie.

Cum o afectează pe fiică: Fetele crescute de acest tip de mame sunt adesea mai responsabile și devin lideri. Ele valorizează granițele dintre oameni, dar, în același timp, s-ar putea simți neglijate emoțional și pot avea o frică de respingere.

Citește și: Este dovedit științific: legătura dintre mamă și fiică este mai puternică decât se crede

Mama și fiica sunt cele mai bune prietene

Această relație este construită pe încredere, iar mama este prima persoană la care fiica va merge atunci când întâmpină o probemă. Acest tip de mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și o susține, știind mereu ce să spună și fiind oricine de care fiica ei ar avea nevoie: cea mai bună prietenă, expertă în dragoste sau parteneră de cumpărături.

Cum o afectează pe fiică: Fetelor cu astfel de mame nu le este frică să facă față provocărilor și să își asume riscuri. Deoarece se simt iubite și înțelese, inițiază relații și nu au frică de respingere.

Mama și fiica sunt 2 străini

În cazul în care preferi să o ții pe mama ta la distanță și este ultima care aude despre ceea ce se întâmplă cu tine, relația ta aparține probabil acestui tip. În acest caz, mama și fiica nu se implică reciproc în viața lor și nu împărtășesc niciun fel de probleme sau gânduri, cel puțin cele cu adevărat importante și aproape că nu se cunosc deloc.

Cum afectează fiica: Copiii care au relații detașate cu părinții au mai multe riscuri de depresie, anxietate și au mai multe șanse de auto-stimă scăzută. În plus, poate duce și la o relație frustrantă cu partenerul lor de viață. În același timp, fata crește pentru a fi foarte responsabilă și independentă, întrucât își putea rezolva întotdeauna problemele singure.

Mama și fiica, relația de devalorizare

Acest caz este similar cu cel precedent, dar este un caz unilateral și implică o persoană narcisistă. Fiecare este concentrată doar pe ea însăși și îi pasă mai mult de imaginea ei și de ceea ce gândesc oamenii, mai degrabă decât de relația reală sau de persoana de lângă. Încearcă să arate perfect din exterior, dar devalorizează mama/ fiica în realitate.

Cum afectează fiica: în cazurile în care mama este narcisistă: în loc să se simtă iubită, fiica rămâne cu nevoi emoționale și are nevoie de reasigurare constantă a sentimentelor altor persoane. Dacă fiica este narcisistă și mama nu încearcă să-și schimbe atitudinea, fata ar putea crește fiind egoistă și ignorantă față de ceilalți.

Mama și fiica, relația de respingere emoțională

Acesta este un alt caz de respingere unilaterală care implică, de obicei, mamele. Acest lucru se întâmplă atunci când mama ignoră sau respinge realizările fiicei sale, indiferent ce a făcut. Este un caz în care mama este greu de impresionat și în care nu spune niciodată că este mândră de fiica ei, fie fiind total apatică, fie încearcă să o facă pe fiica sa să încerce și mai mult pentru a ajunge la ceva ce nu poate fi atinse.

Cum o afectează pe fiică: crescute de aceste mame, fetele cresc experimentând o îndoială profundă de sine și se simt lipsite de atenție sau de orice fel de sentimente. În același timp, își doresc cu disperare dragoste și recunoaștere.

Mama și fiica, majoreta

În acest caz, mama este majoreta fiicei sale, dorindu-i să obțină tot ce este mai bun în viață și să experimenteze totul. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și vrea să facă parte din ea, refuzând să recunoască orice fel de granițe între ele și niciodată să nu se lase de partea ei. Trăiește prin realizările fiicei sale și din visurile pe care nu le-a experimentat.

Cum o afectează pe fiică: cu acest tip de mamă, o fată își poate pierde simțul de sine și ar putea deveni dependentă de oameni, având întotdeauna nevoie de cineva de partea e, neputând să ia propriile decizii.

Mamă autoritară și fiica

Acesta este un caz care implică o mamă supra-controlantă care își verifică fiica în mod constant, fiind sigură că va eșua fără îndrumarea ei. Nu-i oferă niciodată fiicei sale o alegere și nici nu îi valorizează cuvintele sau opiniile. Ea este foarte solicitantă în același timp, spunând că o face pentru binele fiicei sale.
Cum o afectează pe fiică: Fetele cu astfel de mame sunt hipercritice cu ele înșiși, au o stimă de sine scăzută și tind să devalorizeze propriile păreri, ceea ce poate duce la depresie. Pe o notă pozitivă, aceste fete sunt foarte responsabile și angajate în relațiile lor.

Sursa

Citește și: 10 obiceiuri prin care îți întărești relația cu copilul tău

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!