Sari la conținut

Accidentul vascular cerebral – Cum îl recunoaştem şi ce trebuie făcut

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În câteva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate și ele pot muri în câteva ore. Că rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat.

Iată avertizările medicului Tudor Ciuhodaru, publicate pe contul său de Facebook:

“1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) (!!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a două cauză de mortalitate (după bolile cardiovasculare).
2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sau furmicătri la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament) și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.
5. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.
7. Atenție!!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim-ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tablă înmulţirii”.
Mai mult decât atât, atenţionează medicul Tudor Chiureanu, Formula FAST poate salva viața celui de lângă noi. Ce reprezintă aceasta:

“1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.”

Este important să reţinem toate aceste aspecte şi, mai mult decât atât, chiar să îi învăţăm pe copiii noştri cum să reacţioneze în astfel de situaţii!

Citeşte şi Masuri de prim ajutor pentru bebelusi, in caz de sufocare

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!