Sari la conținut

Adio dietă, am verighetă! Studiu: iubirea împărtășită duce la acumularea de kilograme în exces

„Te-ai cam îngrășat de când te-ai însurat, îți priește!” – este una dintre vorbele pe care proaspăt însurățeii o aud adesea, la doar câteva luni după ce și-au pus verigheta pe deget. Și se pare că această concluzie este susținută și de oamenii de știință, care ne spun clar: partenerii care se simt împliniți într-o relație tind să se îngrașe vizibil.

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord au efectuat timp de 6 ani un studiu pe un eșantion de 8000 de femei aflate într-o relație și au ajuns la concluzia că femeile măritate se îngrașă aproximativ 11 kilograme în primii 5-6 ani de căsnicie, în comparație cu femeile care sunt doar într-o relație și locuiesc cu partenerul, fără să se căsătorească, și care se îngrașă numai 9 kilograme în aceeași perioada. Pe de altă parte, femeile care nici nu locuiesc cu partenerul lor se îngrașă numai 6 kilograme în 6 ani. 

Studiul a arătat și că, atunci când bărbații își găsesc o parteneră, se îngrașă semnificativ, astfel că aceia care locuiesc cu partenera sunt de două ori mai predispuși să se îngrașe peste 11 ani în primii doi ani de relație, decât aceia care nu se mută cu partenera lor.

Concluzia studiului a fost aceea că există o strânsă legătură între relațiile bazate pe iubire și numărul de persoane supraponderale. Cu toate acestea, deși membrii cuplurilor care se iubesc au tendință spre îngrășare, se remarcă o scădere a numărului fumătorilor și consumatorilor de alcool în exces, datorită dorinței îndrăgostiților de a trăi cât mai mult și mai frumos împreună.

► Citește și Cum să slăbești peste noapte

Specialiștii de la Institutul Național al Sănătății au dus cercetarea la un alt nivel și au vrut să afle dacă acumularea de kilograme este rezultatul împlinirii din căsnicie sau, dimpotrivă, al neîmplinrii. Cercetarea a avut drept subiecți membrii cuplurilor căsătoriți de mai mult de patru ani și a inclus examinarea stării emoționale și a nivelului de stres. S-a ajuns la concluzia că aceia fericiți în căsnicia  lor sunt de două ori mai predispuși să se îngrașe, decât aceia nemulțumiți de relație cu partenerl/a. Motivul? Se pare că aceia fericiți nu caută apreciera altor persoane de sex opus, deoarece se simt împliniți deja cu partenerii pe care i-au ales. În plus, aceia nefericiți se îngrașă mai greu, deoarece sunt mai stresați emoțional.

De asemenea, în urma unui studiu efectuat de specialiștii de la New England Journal of Medicine, s-a ajuns la concluzia că îngrășarea este contagioasă.

Dacă unul dintre partenerii cuplului se îngrașă, și celălalt este cu 37 % mai predispus să acumuleze noi kilograme. Iar explicația este simplă: urmează același stil de viață, pentru că își petrec mai parte din timp împreună. Pe de altă parte, cei nefericiți în cuplu nu petrec atât de mult timp unul cu celălalt și, deci, au obiceiuri alimentare diferite. 

Din păcate, aceste studii nu au fost efectuate în România, dar sunt șanse destul de mari ca rezultatele să se aplice și la noi. În orice caz, doare pentru că în cazul familiei voastre concluziile nu se aplică și nu v-ați îngrășat după căsătorie, nu înseamnă că trebuie să vă puneți întrebări asupra fericirii/nefericirii partenerului.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!