Sari la conținut

Adu-ți aminte de asta, când simți că maternitatea nu este pentru tine

Maternitatea e poate cel mai mare privilegiu oferit ființei umane. Ascunde atât de multă dragoste, durere, emoție, ușurătate, zâmbet și lacrimi, încât nu ai cum să nu te întrebi dacă există complexitate mai mare, în lumea acestea.

Și tocmai datorită dimensiunilor ei, a amalgamului de emoții, de gânduri și de fapt pe care le ascunde, e greu de gestionat. Mult prea greu, uneori.

Sunt momente în care simți că nu mai poți, că nu e pentru tine și că nu există cale de ieșire. Și că și dacă ar exista, ai fi cel mai nefericit om de pe Pământ.

Ce trebuie să îți amintești, în aceste zile?

Că e greu, dar va trece – Maternitatea nu este numai despre curcubee și răsărituri, dar gânguritul acela sincer luminează un întreg Univers, chiar și după două zile de nesomn. Unele zile sunt grele, foarte grele, dar asta nu înseamnă că mereu vor fi așa. Există o lumină la capătul fiecărui tunel.

Că mâine e o nouă zi – Azi a fost greu, dar mâine va fi mai bine. O nouă șansă, un nou început. Vei reacționa altfel, vei face față mai ușor.

Să renunți la așteptări – Uneori, suntem prea dure cu noi însene. Vrem să fim părinții perfecți când, de fapt, așa ceva nici nu există.. Nu putem face totul și cu atât mai mult nu putem face perfect, dar cu siguranță ne străduim să dăm ce este mai bun din noi. Ar trebui să nu luăm toate informațiile găsite ca pe un manul sfânt și doar să ne ascultăm copilul și să ne lăsăm duse de val. Cu siguranță rufele nu se strică în mașină dacă stau 10 minute în plus, timp în care noi ne adulmecăm copilul. Ah, ce miros! Renunțând la așteptări facem loc momentelor magice pe care numai mamele au norocul să le cunoască.

Că tu ești întreaga lume a copilului tău – Meseria de părinte este adesea epuizantă. Să fii responsabilă pentru o altă ființă, pentru absolut toate nevoile ei... este al naibii de greu! Dar nu uita, în aceste momente, că micuțul tău are nevoie de tine. Tu ești întregul lui univers, întreaga lui viața, iubirea vieții lui. Ce poate fi mai minunat?! O să-ți fie dor să simți asta, când va crește și când îți va închide ușa în nas, supărat că nu are ultimul model de iPhone.

Că poți face toate aceste lucuri – Poți face mult mai multe decât crezi....

Nici ceilalți părinți nu sunt perfecți - Eleanor Roosevelt spunea Comparația este hoțul de bucurii… și mare dreptate avea! Nu te compara niciodată cu nimeni, pentru că habar nu ai cum se vede din interior. Este de ajuns să știi că tu faci tot ceea ce poți pentru copilul tău. Nothing else matters, vorba cântecului.

Ești exact părintele de care copilul tău are nevoie – Nu există altul mai bun, pentru el. Nimeni nu îți cunoaște și nu îți iubește copilul atât de tare precum îl iubești tu, iar micuțul tău nu are nevoie de altceva.

Fii bună cu tine – În acele zile grele, ia-ți o pauză cu tine. În tot acest haos, găsește o clipă pentru tine, pentru o ceașcă de ceai, pentru o baie fierbinte… Faci o muncă al naibii de grea și de important și meriți o pauză. Nu se va dărâma nimic în spatele tău, ți-o garantez!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!