Sari la conținut

Bonă plătită de la stat, vouchere pentru grădiniță și nu numai. Măsuri noi pentru creșterea natalității

Un nou proiect ce are drept scop creșterea natalității a fost inițiat de parlamentarii liberali. Scăderea natalității este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală, existând riscul ca, pe termen lung, să fie periclitată piața forței de muncă și a sistemelor de sănătate si de pensii.

Printre măsurile noi propuse, se numără deducerea cheltuielilor cu construcția și întreținerea de creșe și grădinițe pentru angajați – facilitate ce se adresează companiilor cu un număr minim de angajați, permisiunea ca mamele în concediu de creștere a copilului să poată lucra ca bone și vor fi plătite de la buget, dar și acordarea de vouchere pentru grădinițe pentru părinții cu copii până în 3 ani.

”O soluție o reprezintă creșele private, dar acestea nu sunt accesibile, din motive financiare, pentru toți cetățenii - și chiar și așa, numărul lor este insuficient. De asemenea, lipsa grădinițelor, dar mai ales a creșelor afectează natalitatea: o mamă nu poate reveni la locul de muncă dacă își dorește să facă acest lucru mai devreme de doi ani, dacă nu are cu cine să iși lase în ingrijire copilul”, arată inițiatorii proiectului.
Prin urmare aceștia propun modificarea Codului Fiscal, astfel încât companiile cu minimum 30 de angajați să fie scutite din plata impozitului pe profit, anual, de sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe pentru copiii propriilor angajați.

”Unul dintre motivele pentru care familiile tinere sunt reticente în a face unul sau mai mulți copii este legat de dificultatea de a împăca viața de familie cu cea profesională. Lipsa unor alternative în ce privește îngrijirea copiilor determină multe cupluri fie să renunțe la conceperea unui copil, fie să apeleze la soluții care nu sunt benefice nici pentru copii și nici pentru părinți”, afirmă autorii inițiativei.

O soluție la această problemă, implementată deja și în alte state, potrivit liberalilor, o reprezintă acordarea posibilității ca mamele care sunt deja în concediu de creștere a copilului și pot primi în îngrijire și alți copii, să poată lucra ca bone.

Condiția necesară pentru ca părinții să poată apela la o mamă în calitate de bonă este ca aceștia să facă dovada încadrării în muncă, printr-un act eliberat de angajator. Instituțiile cu atribuții de control al calității în domeniul serviciilor sociale sunt cele care pot verifica îndeplinirea acestei condiții, urmând ca la contractul prin care bona își oferă serviciile să fie atașată această dovadă.

Contravaloarea serviciilor furnizate de către mamele care exercită profesia de bonă va fi asigurată de către stat, în cuantum cu salariul minim egal pe economie pentru un copil luat în îngrijire, altul decât propriul copil, mai stabilește proiectul.

”Avantajele acestui tip de serviciu sunt multiple: mai întâi, crește gradul de încredere a părinților, având în vedere că rolul de mamă se va suprapune cu cel de bonă, copiii au posibilitatea să interacționeze între ei de la vârste fragede, iar avantajele economice sunt evidente”, susțin inițiatorii.
 

O altă inițiativă legislativă a liberalilor propune ca mamele sau, după caz persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la 3 ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la 3 ani, destinate achiziționării de servicii de asistență si îngrijire a copilului.

Voucherele se vor acorda lunar, Ia cerere, și vor fi folosite pentru achiziționarea integrală sau parțială a unor servicii de asistență si ingrijire a copilului pentru: creșe și grădinițe, bone, centre de petrecere a timpului liber care au spații destinate copiilor sub 3 ani, alte spații publice sau private care includ servicii de asistență și îngrijire a copilului autorizate să funcționeze în acest sens.

Proiectul de lege prevede și că procedura de acordare a voucherelor și modul de emitere vor fi stabilite de către Ministerul Finanțelor Publice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!