Sari la conținut

Ca să devii un părinte bun, trebuie mai întâi să crezi că ești un părinte bun

Studiile arată că, dacă ai încredere în tine ca părinte, în tehnicile de parenting abordate, cresc șansele să fii un părinte mai bun.

Cercetătorii au efectuat un experiment care a presupus observarea părinților și a copiilor, în timp ce petreceau împreună. Apoi, pe baza observației lor, aceștia le-au spus părinților că prichindelul lor este bine educat și că stilul lor de parenting este foarte eficient.

Feedback-ul a avut un impact imediat și pozitiv, atât asupra comportamentului copilului, cât și al părintelui. Mai exact, mamele cărora li s-a dat acest feedback pozitiv au arătat o receptivitate emoțională îmbunătățită, mai multe emoții pozitive în interacțiunea cu copilul, mai puțină iritabilitate și mai mult sprijin în relația cu copilul. Cu alte cuvinte, trebuie doar să crezi în tine și în faptul că ești un părinte bun și vei deveni unul.

► Citește și: Ceea ce ne dorim la copiii noștri începe prin a face pentru noi înșine

De asemenea, copiii ai căror părinți au primit feedback pozitiv au manifestat mai multe emoții pozitive - au zâmbit și au râs mai mult. Aceste descoperiri sunt deosebit de surprinzătoare, deoarece cercetătorii nu le-au dezvăluit nimic copiilor.

Cercetările arată că, dacă nu crezi în tine, ca părinte, acest lucru poate duce la o probabilitate mai mare de a recurge la practici parentale ineficiente, cum ar manipularea, controlarea copilului, dar și pedepsirea lui.

► Citește și: De fiecare dată când lovești un copil, lovești șansa de a fi un părinte bun

Cum îți crești încrederea în tine, ca părinte?

Fă o listă cu toate lucrurile pe care crezi că le faci bine, ca părinte.

Spune-ți în fiecare zi că ești cel mai bun părinte pentru copilul tău. Amintește-ți că nimeni altcineva nu înțelege nevoile individuale ale copilului tău la fel de bine ca tine. Copilul tău nu are nevoie de un părinte perfect, el are nevoie doar de tine.

Evită să te compari cu alți părinți. Nu uita că toți părinții fac greșeli.

Dacă te simți vinovată că nu ești un părinte „suficient de bun”, imaginează-ți ce i-ai spune prietenei tale, dacă ar fi în locul tău. Aplică sfatul situației tale.

► Citește și: Vreau să te cresc încât atunci când vei fi mare să trăiești din plin
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!