Sari la conținut

Ce se întâmplă când băieții sunt mai atașați de tată, decât de mamă

Când ne gândim la legătura tată-fiu, de multe ori presupunem următorul lucru: cu cât tații interacționează mai mult cu fiii lor, cu atât copiii se simt mai bine. Și asta pentru că vedem adesea pe rețelele de socializare subiecte despre neglijarea copiilor și impactul negativ al divorțului asupra copiilor, mai ales atunci când tații nu sunt implicați. Cu toate acestea, atașamentul excesiv al băiețelului față de tată poate provoca o mulțime de consecințe negative pentru aceștia.

Impactul negativ al atașamentului excesiv

Când fiii au un atașament sănătos față de tații lor, aceștia gestionează mai bine stresul și au rezultate mai bune din punct de vedere academic. În plus, experții spun că absența tatălui din viața copilului are un impact grav asupra dezvoltării acestuia încă din copilărie până la vârsta adultă. Din această cauză, unii oameni presupun că este mai bine ca băieții să fie foarte atașați de tații lor, decât să nu fie atașați deloc.

► Citește și: Dragostea de părinte poate orice: a devenit medic, fiind crescut de tată cu sindrom Down

Băieții care sunt prea atașați de tatăl lor pot intra în panică de fiecare dată când tatăl lor pleacă la serviciu, ceea ce poate duce la traume în timp. Când copiii se confruntă cu acest tip de suferință, îi poate determina să formeze un stil de atașament anxios. Băieții cu un stil de atașament anxios pot, de asemenea, să facă lucruri pentru a căuta în mod constant aprobarea sau laudele tatălui lor, iar acest lucru îi poate duce rapid către perfecționism și alte probleme legate de anxietate.

► Citește și: Conform studiilor, copiii care petrec mai mult timp cu tații lor au capacitatea de a învăța mai repede

Chiar dacă în fond este bine ca băiatul să fie atașat de tatăl său, există și anumite consecințe. Potrivit unui articol publicat pe Healthy Way, părinții pot depăși uneori granițele emoționale atunci când formează un atașament prea puternic față de un copil. În cazul unui tată, acest lucru se poate întâmpla cu ușurință dacă tatăl caută o companie masculină, pentru că nu are mulți prieteni. Din păcate, acest lucru îi determină pe tați să le spună băieților lor lucruri foarte personale, care ar putea să nu fie adecvate vârstei copiilor lor. În timp, acest lucru poate crea o relație nesănătoasă între tată și fiu, iar copilul să devină mai rebel sau prea preocupat de bunăstarea emoțională a tatălui său.

Cu toate acestea, după cum a spus psihologul Fran Walfish în timpul unui interviu, atașamentul excesiv îi poate face pe băieți prea dependenți de părinți. Acest lucru nu numai că le afectează comportamentul, dar le afectează și capacitatea de a deveni independenți, pe măsură ce crecs.

► Citește și: Sărută-ți, omule, copilul și femeia, când intri-n casa de unde-ai fost plecat

Așadar, băieților cărora le lipsește încrederea în sine se confruntă adesea de o stimă de sine scăzută. Potrivit unui articol CNBC scris de asistenta socială Amy Morin, acest lucru se poate întâmpla ca urmare a faptului că tații sunt excesiv de protectori, împiedicând copiii să facă greșeli și ferindu-i de responsabilitate.

Ce pot face părinții, pentru a evita atașamentul excesiv

Dacă observi că fiul tău este prea atașat de tatăl lui, experții de la Sleeping Should Be Easy recomandă ambilor părinți să încerce să creeze atașamente mai sigure și sănătoase cu copilul lor.

► Citește și: Imagini care demonstrează că tații din familiile regale sunt tot tătici și ei

Copilul trebuie să petreacă timp egal atât cu mama, cât și cu tatăl lui, mai ales dacă este obișnuit să facă lucruri doar cu tatăl.

În plus, tatăl ar trebui să fie atent la cum decurge relația lui cu fiul său și să se asigure că este o relație părinte-copil, fără prea mult „conținut pentru adulți”. Acest lucru va ajuta la menținerea atașamentului emoțional sănătos dintre tată și fiu.

► Citește și: Tăticii sunt mai atenți și mai afectuoși cu fetițele lor, decât cu băieții, conform unui nou studiu

Deși este important ca tații să fie implicați activ în viața copiilor lor, tații trebuie, de asemenea, să se asigure că nu se atașează prea mult de fiii lor. Niciun atașament extrem nu este sănătos.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!