Sari la conținut

Cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac după divorț, afectând viața copiilor

Trăim vremuri în care mariajele se încheie destul de des şi rapid, însă cei mai afectați și vulnerabili sunt copiii. Părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita greșelile care le-ar putea dăuna micuților. Ei au nevoie de sprijinul ambilor părinți pentru a trece peste această perioadă deloc plăcută.

Iată ce trebuie să eviți dacă treci printr-un divorț:

  • Perceperea copilului ca pe un adult

Pentru început, copilul nu este un adult. E posibil ca el să nu înțeleagă pe deplin motivul divorțului, emoțiile sau sentimentele tale. Ești responsabilă pentru el și trebuie să îi oferi un sentiment de securitate și încredere că totul va fi bine.

Citeşte şi: Există viaţă după DIVORŢ!

Fiind doar copil, nu este necesar să îi vorbești despre tot. El are nevoie de sprijinul tău și ar trebui să îl simtă fără a fi nevoit să te mângâie constant. Împărtășește-ți grijile și problemele cu prietenii, familia sau cu un specialist. Nu-ți încărca copilul cu problemele tale.

  • Îți faci copilul să aleagă dintre tine și tatăl lui

Nu forța copilul să aleagă între părinți. Acest lucru se aplică și la locul de reședință, cât și la întrebarea cu cine ar vrea să stea. Îl va face să simtă că trădează pe unul dintre voi, iar alegând un singur părinte, îl va răni pe celălat în mod involuntar.

Copilul nu trebuie să treacă prin așa ceva, plus că nu este corect deloc față de el. Dacă este necesar, mergi în instanță sau decide aceste probleme cu partenerul tău. Poți asculta părerea micuțului atunci când iei o decizie, dar în niciun caz nu trebuie să-l forțezi să aleagă dintre tine si tatăl lui.

Citeşte şi: Nu există divorţ fericit şi nici copil care să treacă peste

  • Încerci să fii părintele preferat

În încercarea de a arăta mai bine decât partenerul tău în ochii copilului, îi poate face mai mult rău micuţului. Faptul că îți permiți să-i cumperi prichindelului tot ceea ce soțul tău poate că nu își permite, încalci disciplina stabilită de voi împreună ca și parteneri. Treptat, copilul va începe să facă ceea ce își dorește, fără să asculte instrucțiunile sau părerile voastre. Acest lucru poate afecta grav personalitatea lui și îl poate face să acționeze greșit.

Ar trebui să te pui de acord cu partenerul tău în ceea ce privește principiile de educație pentru copilul vostru. Disciplina și înțelegerea a ceea ce este permis ar trebui să fie prezente, având în vedere experiența dureroasă a divorțului. Nu este necesar să subliniezi de fiecare dată că ai făcut mai mult pentru el decât a făcut tatăl lui.

  • Copilul se simte vinovat

Copiii tind să se învinovățească pentru divorțul părinților. Micuțul se confruntă deja cu stresul și lumea lui se schimbă complet, iar cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să simtă că este de vină pentru separarea voastră.

Este important să-i explici prichindelului că nu el este vinovat pentru situația în care vă aflați. El nu ar trebui să simtă că nu a îndeplinit așteptările voastre și că una dintre faptele lui rele a dus la divorțul vostru. Spune-i cât de des poți că îl iubești.

  • Te simți vinovată

Uneori apar și momente neplăcute în viață și lucrurile nu merg așa cum ne-am dori. Divorțul este unul dintre evenimentele dureroase neplanificate.

Dacă dai vina pe tine însăți și joci rolul părintelui vinovat, aceste fapte pot avea un efect negativ asupra copilului tău. S-ar putea folosi de aceste lucruri și, în cele din urmă, va deveni răsfățat și se va simți neîndreptățit la orice.

Citeşte şi: Tatăl divorţează de soţie nu şi de copilul său!

  • Ești negativă în legătură cu partenerul tău

Așa cum am menționat mai sus, nu dați vina unul pe celălalt și nu-ți acuza partenerul pentru tot. Nu este necesar să-i spui micuțului despre greșelile soțului tău. Încearcă să nu îi vorbești tatăl de rău. Nu uita că piciul vostru este 50% tu, 50% partenerul tău.

Așadar, atunci când îl acuzi pe tatăl copilului tău și vorbești urât despre el, micuțul poate interioriza aceste vorbe și, de asemenea, pot deteriora atitudinea copilului față de celălalt părinte. Amândoi sunteți părinții lui, iar prichindelul vă iubește pe amândoi.

  • Îți folosești copilul ca mediator

Oricât de mult te-ai simți împotriva partenerului tău, nu trebuie să-ți faci copilul mesager. El nu trebuie să transmită vorbele și gândurile de la tine către tatăl lui și invers.

Încearcă pe cât posibil să vorbești cu partenerul tău. Copilul este deja sub stres din cauza divorțului dintre voi și nu trebuie să agravezi situația făcându-l să se simtă că este între ciocan și nicovală și trebuie să acționeze ca un negociator.

Citeşte şi: "Cum le-am spus copiilor noştri despre divorţ". Mărturiile a trei taţi

  • Blochezi relația copilului cu celălalt părinte

Nu-i interzice copilului tău să comunice cu celălalt părinte. Nu încerca să-ți rănești soțul nelăsându-ți copilul să îl viziteze. Încurajează-ți prichindelul să petreacă timp cu tatăl lui sau invită-l pe acesta la evenimentele care sunt importante pentru copilul vostru.

În urma acestor acțiuni, copilul suferă cel mai mult. El are nevoie de amândoi, iar lipsa unui părinte îi poate aduce durere și suferință.

  • Ceri prea multe detalii

Atunci când îţi laşi copilul să meargă în locuinţa partenerului tău şi apoi când se întoarce acasă la tine din vizită, încearcă să nu îl interoghezi cu privire la ce a facut sau ce a văzut în casa tatălui lui. Chiar dacă arzi de dorință să afli totul despre soțul tău și poate chiar despre noua lui iubire, nu presa copilul.

Limitează-te la câteva întrebări obișnuite, astfel încât micuțul să simtă că ești calmă și pozitivă când te raportezi la interacțiunea lui cu tatăl lui.

  •  Crezi că piciul tău nu înțelege situația

Copiii nu pot înțelege chiar totul la vârsta lor, dar văd, aud și observă totul. Prin urmare, este important ca tu și partenerul tău să vă comportați cât mai frumos unul cu celălalt în prezența copilului. Nu vă batjocoriți și nu vă certați în fața lui.

El vede fiecare lucru și îl doare, așa că nu agrava stresul și suferința micuțului doar pentru că nu poți să-ți controlezi emoțiile. Încearcă să-ți rezolvi problemele cu partenerul tău în privat.

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!