Sari la conținut

Cu bebe la plaja: sfaturi pentru confort

Cu un bebelus neastamparat, zilele la plaja nu mai sunt cum le stiai. Macar urmeaza aceste sfaturi ca sa nu fie socul prea mare.

 Inainte de Tudor, era simplu la plaja: crema de protectie, bronz, baie, repetat. Cu intermitente de frappe-uri si multa apa, plus o ciorba la pranz. O teroare pentru barbat, caruia i se parea o trandaveala fara rost in soare. Dar cand a fost sa ne planificam calatoria la mare cu copilul, nu mai putea de incantare. Slava Domnului pentru schimbarea de atitudine, ca nu e o treaba chiar usoara sa stai o saptamana la mare cu un bebelus de 11 luni si sa mai si vrei sa te bronzezi. Prin urmare, iata ce am descoperit ca face o astfel de vacanta mai usoara:

Taie-i unghiile! De data asta, am stat cu grija sa dau copilul cu crema, pe mine m-am cam neglijat. Si m-am parlit. Si ma chirceam de durere ascutita de cate ori asta micu’ se catara pe mine la plaja, infigandu-si acele lui de unghiute in pielea mea suferinda. Primul lucru cand am ajuns acasa: i-am taiat unghiile din carne. Mult mai nedureroasa harjoneala dupa.

 Ia-ti un sul de pungi de-un leu. Plajele romanesti sunt departe de standardele europene de curatenie, asa ca prima jumatate de ora ne-o petreceam, in fiecare dimineata, strangand o punga cu gunoaie din perimetrul de joaca al copilului. Ne place plaja unde mergem, e aproape de casa, are nisip ok, cat de cat, e dotata cu loc de joaca, vin familii cu copii, dar se aude si muzica pe gustul meu de la terasa din apropiere. Numai ca e tare mizerabila. Iar in afara de strans gunoaie, mai folosesc pungile de genul asta la impachetat scutecele folosite la plaja. Si, la plecare, arunc totul la cosul de gunoi. Care e la jumatate de mila de sezlong, probabil de asta lasa turistii gunoaiele sa se duca singure pana acolo. Numai ca ele nu se duc; de lene, probabil.

 Foloseste pungi resigilabile. La tavaleala pe care o iau gentile de plaja, nu-i de mirare ca gasesc cel putin o lingura de nisip in fiecare la sfarsitul zilei. Asa ca am pus in pungi resigilabile lucrurile care mi-ar placea sa ramana curate: slipul lui Tudor (cand se exprima liber, in fundul gol pe plaja), telefoanele mobile, actele, setul de schimbat al copilului (am un sacotei din plastic resigilabil unde intra o aleza, cateva scutece, un pachet de servetele, o crema pentru iritatii de scutec si sulul de pungi de mai sus), balsamul de buze si oglinjoara de voiaj – fiecare dupa nevoie, in mod sigur le ai si tu pe ale tale.

 Ia-i copilului un castronel. De cand bebe intinde mana dupa orice bagam in gura, nutritionistii ar fi mandri de noi. Are ore fixe de gustare si astea ne prind, de obicei, pe plaja: fructele cu branzica dimineata si iaurtul cu biscuiti speciali dupa-amiaza. Ne scoatem si noi fructele la inaintare dupa ce-si consuma el portia, ca sa poata experimenta in voie pe burta plina (de fapt, sa stau eu fara grija ca-si strica foamea cu ce vede pe la noi). Si, de cand a supt cu foc la o bucata de pepene tavalita prin nisip, am zis ca e cazul sa-l invat cu vesela. De atunci, am luat mereu cu noi un castronel de plastic, iar marea distractie acum este, in afara de suptul fructelor, sa le puna la loc in castronel dupa ce le scoate din gura, fara sa le mai scape prin nisip.

 

Sursa foto: Pinterest

 Pudra de talc (baby powder) pentru indepartat nisipul. Functioneaza pe nisipul uscat, dar ideea e ca merge ca uns. Te dispera cat de pane este copilul tavalit prin apa si nisip? Lasa-l sa se usuce la soare si pudreaza-l bine, apoi sterge-l usor cu prosopul. O sa revina la pielea lui fina (ca) de bebelus. Acum e gata de pus in scutec si imbracat!

O sacosa de plaja pentru copil. Pana la moftul de a avea bagajul lui personal, apare necesitatea de a primi urgent ceea ce-i trebuie: un scutec curat, o crema de protectie, un biberon/cana cu apa etc. Si n-o sa te misti la fel de bine ca sa-i oferi toate astea cand lucrurile lui si lucrurile voastre sunt la comun, un mare amalgam intr-o singura sacosa imensa.

Ia o crema cu FPS de tip stick. Daca mi-as acoperi palma cu crema de protectie solara, as reusi, dintr-o singura miscare, sa-i ung fata lui fii-meu. Dar as starni urletele pamantului, ca-i intra in ochi, in nas, in gura, logic. Asa ca ma chinui cu buricele degetelor sa ocolesc zonele-problema, dar, de asemenea, sa nu las vreun loc neacoperit si bun de parlit. Pana am citit despre cat de usoara este aplicarea unui produs de protectie solara de tip baton (stick) pe fata unui bebelus plin de grimase nemultumite. Serios, trebuie sa incerc asta!

►Citeste si Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Ia cu tine multa apa. In afara de faptul ca toti (inclusiv copilul) ar trebui sa consumati o cantitate generoasa de apa pe plaja (chiar si daca va expuneti la soare in afara orelor periculoase), o sa aveti nevoie sa clatiti diverse obiecte pentru care apa sarata nu e potrivita: biberonul, suzeta, vesela copilului; daca alaptezi, in mod sigur nu vei folosi apa din mare pentru spalat sanul! In plus, e posibil ca apa marii sa fie rece si tu sa vrei sa speli copilul care s-a murdarit in ultimul hal mancand. O sticla cu apa incalzita la soare este solutia perfecta pentru o clatire fara nemultumire.

 

  Si, la final, iata o idee trasnita, dar eficienta, pe care am gasit-o aici: daca vreti sa mergeti cu totii in apa si va e frica sa nu ramaneti fara lucrurile de valoare cu care ati venit la plaja, bagati-le intr-un scutec (curat, evident), rulati-l ca pe cele folosite, da-ti-l un pic prin apa si nisip (pe dinafara, ca sa para uzat) si-o sa stati fara grija. Nu se va atinge nimeni de el!

 

 

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!