Sari la conținut

Cu copiii, în vacanță! Ghid de supraviețuire pentru părinți

Tot anul visezi la concediu, la mare, la plajă, la relaxare deplină… De cele mai multe ori însă, vacanța petrecută alături de copii nu arată ca-n filme ori ca în spoturile publicitare, cu zâmbete până la urechi și fotografii de revistă. Poate fi un adevărat coșmar. Tocmai de aceea ți-am pregătit un ghid practic de… supraviețuire!

Cei mici așteaptă cu nerăbadare să plece alături de părinți în vacanță, nu doar pentru că vor fi 24 de ore din 24 alături de ei, ci și pentru că adulții, în concediu, sunt mai relaxați, mai zâmbitori. În plus, au ocazia să vadă lucruri noi, să se distreze, să-și facă noi prieteni ori să-și revadă verișorii, în cazul unei vacanțe la bunici.
Însă tot entuziasmul unei vacanțe se poate transforma într-un fiasco atunci când prichindeii nu mai au răbdare pe drum ori nu se hidratează suficient pe plajă sau își schimbă ora de culcare… și lista poate continua la nesfârșit! Cum poți gestiona lucrurile astfel încât ssă te bucuri și tu de vacanță? Iată câteva idei pe care le poți aplica în concediul tău:

Antrenamentul dinaintea vacanței

Povestește-le din timp celor mici ce veți face în vacanță. Unde veți merge, cât de mult va dura drumul, mai ales dacă veți călători cu mașina. Eventual, le poți arăta pe Internet ori prin intermediul unui ghid turistic locurile în care veți ajunge. De asemenea, pentru a mai scăpa de întrebările de genul “Dar când plecăm? Dar mai e mult până la concediu?”, provoacă-i să deseneze.
În plus, îi poți ține ocupați dacă le spui să facă o listă cu ce trebuie să împacheteze: haine, jucării, cărți de colorat... Te va ajuta și pe tine!

►Citește și Cu bebe în vacanță! Ce trebuie să conțină bagajul prichindelului

Bagajul inteligent

Nu, nu vorbim despre vreo valiză tehnologizată, ci de felul în care împachetezi lucrurile pentru vacanță. Înainte de orice, află care va fi prognoza meteo valabilă pentru destinația aleasă. În acest fel, vei ști ce fel de haine să iei pentru toată lumea.  Și ține cont și de neprevăzut, dar fără să cari prea multe lucruri inutile după voi. În același timp, dacă i-ai lăsat pe juniori să-și facă singuri bagajul, verifică-l înainte de plecare. Te poți aștepta oricând la... surprize!

Explică-le cum trebuie să se comporte

În cazul în care veți merge cu mașina, iar cei mici nu au mai călătorit astfel atât de mult timp, trebuie să-i avertizezi că vor petrece ore bune imobilizați în scaunul auto. Că veți face pauze pe traseu, dar că nu puteți opri oriunde, oricând. Tocmai de aceea etse bine să viziteze toaleta la fiecare popas, iar în cazul în care se simt rău în mașină să țină, la îndemână, o pungă și sticla cu apă. De asemenea, este foarte important să înțeleagă că nu au voie să se joace cu centura de siguranță.
În cazul unei călătorii cu avionul, mai ales dacă este o premieră pentru cei mici, este bine să cunoască dinainte câteva reguli. De exemplu, să știe pașii pe care trebuie să îi parcurgeți la controlul de securitate (spre exemplu, faptul că poate va fi nevoie să se descalțe, să lase jucăriile din mână etc.), apoi ce se va întâmpla în avion și ce veți face după aterizare. Totodată, o gumă de mestecat îi poate ajuta pe cei mici să depășească problemele legate de schimbarea bruscă de altitudine la decolare.

Respectă cât mai mult programul celor mici

Iar aici ne referim la programul lor obișnuit, de zi cu zi, mai ales cel legat de somn, indiferent că vorbim de somnul de după-amiază sau de ora de culcare. În vacanță, tindem să nu mai ținem cont de toate acestea și le permitem copiilor să se culce chiar și la miezul nopții.

►Citește și Cât de important este somnul de după-amiază la copii

Nu mai mult de o activitate pe zi

Atunci când ajugem într-o destinație nouă, mai ales dacă vorbim despre vreuna în afara țării, avem tendința de a bifa cât mai multe lucruri într-un singur sejur: să vizităm cât mai multe locuri, să încercăm cât mai multe activițăți... Din păcate, pentru copii poate fi foarte obositor. De exemplu, dacă ți-ai propus să vizitezi mai multe obiective turistice, alege doar unul singur pe zi. De asemenea, pentru a evita orice conflicte, lăsă-i pe copiii să aleagă, pe rând, activitățile pe care vor să le încerce în timpul vacanței și respectă-le pe fiecare în parte.


Supraveghere continuă

Coșmarul oricărui părinte aflat în vacanță este să nu-și piardă copilul. Din păcate, mai există și astfel de situații. Tocmai de aceea este foarte important să-i instruiești în acest sens. În cazul în care nu are un telefon cu numărul tau salvat la “Favorite” sau o etichetă pe care să fie trecute numele și numărul tău de telefon, iar prichindelul tău este mai mare de 5-6 ani, stabilește un loc de întâlnire în cazul în care se îndepărtează de tine și nu te mai găsește: camera de hotel, holul hotelului, casa de bilete de la intrarea în muzeu sau în parcul acvatic, locul unde ați parcat mașina etc.

Păstrează-ți calmul!

Abia ai așteptat să pleci în vacanță și abia aștepți să te relaxezi, să te deconectezi de la iureșul jobului, să lași toate problemele în urmă… Însă așteptările tale nu corespund, întotdeauna, cu cele ale copiilor tăi. În timp ce încerci să le faci lor pe plac, nu uita să-ți acorzi câteva momente doar pentru tine. În definitiv, ești în vacanță, nu?!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!