Sari la conținut

Cum curățăm cele mai enervante pete de pe hainele copiilor?

Copiii și petele de pe haine par că se potrivesc de minune și parcă nu pot trăi unii fără ceilalți. Oricât de adorabil este micuțul tău dimineața când iese pe ușă, poți să fii sigură de un singur lucru: la întoarcerea puiului tău acasă, sigur va avea măcar o pată pe hăinuțele lui atât de drăgălașe!

Petele de pe hainele copilului nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru tine. Până la urmă, despre asta este copilăria: joaca în aer liber, poate și puțin în nisip și... puțin mai mult în noroi. Oh, dansul în ploaie și în noroi sună atât de palpitant!

Care este, totuși, cel mai bun mod de a scoate petele de pe hainele copilului? Ei bine, depinde ce anume a cauzat pata de pe hăinuțe. De la mâncare sau chiar sânge, până la cerneală sau chiar gumă de mestecat, experții împărtășesc părinților sfaturile pentru curățarea celor mai obișnuite pete.

Sânge

Ahh, pete de sânge. Se poate întâmpla ca micuțul tău să se accidenteze în parc, în timp ce se distrează, însă petele de sânge nu sunt deloc distractive. "Dar, de fapt, nu sunt prea greu de îndepărtat", spune Dean Davies, expert profesionist în curățenie la Fantastic Services. Dacă te întrebi cum să scoți petele de sânge din haine și mai ales dacă este sânge proaspăt, „pur și simplu pune articolul vestimentar sub apă rece”, spune el. "Pentru petele mai vechi, încearcă să înmoi zona fie cu un agent de curățare enzimatic, fie cu peroxid de hidrogen, ambele funcționând prin descompunerea materialului organic din pată", adaugă Davies.

► Citește și: Cum să elimini petele de pe hainele copilului – cele mai eficiente remedii naturale

Acuarele sau vopsea

Dacă micul tău artist și-a pictat din greșeală și hainele, nu te îngrijora! Pune tricoul sub jetul de apă și freacă ușor materialul cu detergent, apoi bagă-l la mașina de spălat, așa cum procedezi cu toate articolele vestimentare.

Dacă vopseaua s-a uscat, Davies recomandă următorul truc: "Pur și simplu ia un spray pe bază de alcool și pulverizează pe pată. Alcoolul o va transforma din nou în lichid. Apoi, folosește o periuță de dinți pentru a curăța vopseaua. Dacă observi că pata începe să se usuce din nou, pulverizează încă puțin spray. Când pata s-a curățat, clătește haina cu apă fierbinte."

Cerneală

"Dacă te confrunți cu o pată de cerneală, șterge materialul cu o cârpă din microfibre", spune Davies. Acest lucru ajută la prevenirea măririi petei, așa cum s-ar întâmpla dacă ai încerca să freci materialul, pentru a-l curăța. Aplică un detergent pentru îndepărtarea petelor și lasă-l 10 minute să acționeze, apoi spală articolul vestimentar cum procedezi de obicei.

Gumă de mestecat

Dacă guma s-a întins pe o mare parte din articolul vestimentar, pune-l la congelator timp de 2 ore. După ce scoți haina din congelator, îndepărtează guma cu ajutorul unui cuțit sau un obiect ascuțit. Poți aplica înainte oțet direct pe pată. De asemenea, poți scoate guma folosind abur sau un fier de călcat.

► Citește și: 10 utilizări neobișnuite ale sucului Cola

Ciocolată

Ciocolata topită funcționează ca și guma de mestecat, atunci când vine vorba de curățarea petelor. Poți pune haina în congelator, pentru ca ciocolata să se întărească. Dacă a rămas ulei de la ciocolată pe haine, freacă pata cu pudră de talc și las-o să stea la înmuiat timp de o oră, apoi spal-o normal.

Muștar

Având curcuma în el, care este folosit în unele țări ca și vopsea, muștarul este una dintre cele mai dificile pete de îndepărtat de pe îmbrăcăminte. Davies sugerează să aplici o cantitate generoasă de detergent pe pată, apoi să speli materialul, pentru a îndepărta pata. Alternativ, poți încerca să freci pata cu puțin alcool. Odată ce ai eliminat o mare parte din pata de muștar, spală articolul vestimentar conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Sursa
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!