Sari la conținut

Cum să evităm risipa de mâncare de sărbători și o rețetă

În mod eronat, sărbătorile de iarnă de la noi înseamnă multă mâncare. Tradiția mesei pline ne oferă garanția că tot anul va fi belșug la noi în casă? Poate ne mai gândim, înainte de a cumpăra mâncare cu nemiluita. Statisticile ultimilor ani vorbesc despre o risipa de mâncare de sărbători, ceva nemaipomenit. În timp ce la polul opus se află copiii din rural care merg în fiecare seară la culcare cu burtica goală.

De ce să ținem cont când ne gândim la mâncarea de sărbători

În afară de prima zi, 25 decembrie, toate magazinele sunt deschise zilnic, chiar dacă după un program mai scurt cu 2-3 ore.
Mulți dintre noi mergem în vizite - nași, fini, părinți, prieteni. Ei pregătesc mâncare, de asemenea.
Va fi multă carne la toate mesele, deci potențial de indigestie. Mai ales carne de porc și vită.
Supermarketurile par opțiuni mai ieftine, însă, sunt la fel de bine niște ispite foarte mari. Veți pleca de acolo cu mai mult decât v-ați propus!
Putem avea ocazia să fim darnici cu cei care nu au posibilități ca noi.
Verdețurile, legumele și cerealele trebuie să facă parte din meniul nostru, ca să prevenim indigestia, balonarea ori constipația.

Strategia mea - ca să nu fac risipă de mâncare de sărbători
•    Îmi fac o listă cu ce aș vrea să mănânc+ingredientele aferente (consult și familionul). Lista e bazată pe ce știu că voi mânca la mama, la nașa și la prieteni. :) Nimic de râs, sunt o persoană realistă și rațională.
•    Decât să stau la cozile din supermarket, mai bine merg în piață sau la magazine mai mici, de cartier. Chiar dacă e mai scump uneori, asta mă ține pe loc să nu cumpăr în plus. La final, evit risipa.
•    Nu plec la cumpărături fără listă! Ca să mă asigur că nu o uit acasă, o scriu în notes, pe telefon.
•    Consider zilele de sărbători zile ca oricare altele, în ceea ce privește mâncarea. Bucuria mea vine din altceva: timpul cu familia și cu prietenii, fără stres și presiunea timpului.
•    Ofer mâncarea sau dulciurile primite. ”Dar din dar se face rai” e deviza mea.
•    Iau în calcul să pun și la congelator mâncarea surplus. Dar și reciclez resturile de alimente: pâinea rămasă o transform în crutoane ori frigănele, resturile de carne merg bine la omletă sau în lipii, după ce au fost trase înainte în unt sau un pic de ulei, resturile de legume merg în quiche, frittata sau chec-uri, frunzele merg în ciorbe, vinul rămas se transformă în oțet și tot așa.

Încă o dată se poate să evităm risipa de mâncare de sărbători. Ne planificăm bine meniul și...

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Florina Badea
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!