Sari la conținut

De ce m-am ingrasat atat de tare in ultima vreme?

Ai slabit, desigur, imediat dupa nastere. Apoi ai mai slabit inca vreo cateva luni la rand. Ti se parea ca mergi acolo unde trebuie, ca daca pastrezi ritmul atunci vei ajunge sa intri chiar si in acea pereche de blugi in care nu incapeai nici inainte de nastere. Doar ca la un moment dat, pe nesimtite, nu ai mai slabit. Ba chiar, daca ar fi sa dai crezare ochiului, pentru ca pe cantar nu mai indraznesti sa te urci, chiar ai inceput sa te ingrasi din nou. Daca peste asta se suprapune o noua sarcina, atunci soarta pare deja pecetluita: nu vei mai fi niciodata slaba.

Un scenariu care, din pacate, este destul de des intalnit. Din ce cauza se intampla asa?

Inca mai esti alergata si obosita, insa nici chiar asa

In primele nopti, cand slabeai intr-o saptamana cat altii dupa diete de doua luni, aveai un regim de 'lucru' care ar fi scos untul din oricine. Trezita de multiple ori pe noapte si in permanenta dand cu nasul in lucruri noi care ti se pareau a fi de viata si de moarte, nici nu este de mirare ca te consumai la propriu. In plus, cine mai are timp sa se gandeasca la mancare sau alte placeri cand are timpul calculat la secunda si tot prea tarziu este?

Incet, incet insa lucrurile incep sa se aranjeze. Nu mai esti trezita de 10 ori pe noapte, numai de 2 ori. De alergat nu mai alergi. Ai observat ca bebelui ii place statul si calmul. Ce atata graba? Ei bine, te simti mult mai odihnita psihic si corpul simte ca nu mai trebuie sa arda totul, ca nebunul, ca sa tina ritmul, acum este momentul pentru niste depozite. Nu mai are incredere in tine, cine stie la ce il mai supui in viitor. De unde vine si acumularea de greutate, chiar daca mananci ca inainte.

 

Te uiti cu adevarat la ce mananci?

Daca te intreaba cineva ce ai mancat ii vei spune de buna credinta: o salata. Nici nu stiu de ce ma ingras atat de tare pentru ca nu mai pun gura pe paine sau pe paste aproape deloc. Ca si cum painea integrala ar fi cel mai rau lucru existent pe lume!

Ba chiar dimpotriva. Este o modalitate buna de a avea fibrele necesare unei digestii rapide si, in plus, nu lasa loc senzatiei de foame care te tot indeamna sa mai rontai cate ceva. Hai sa iau un fruct, ca sunt recomandate. Si cateva seminte, la fel. Iar apoi, ca sa ma relaxez, ca uite, in final a adormit bebe, beau un pahar de vin sau mananc o ciocolata. Macar asa sa ma rasfat si eu!

Asa ca, probabil, daca te uiti cu atentie, nu ai mancat numai o salata, dupa cum ai impresia. Si este posibil sa fi iesit mai in avantaj cu o masa completa. Nu ai de unde sa stii pana nu analizezi, cu onestitate, tot ce mananci.

 

Nu pune slabirea in seama alaptarii

Toate femeile stiu ca trebuie sa slabeasca pentru ca alapteaza. Consuma corpul tot ce prinde pentru a crea aliment bun prichindelului. Asa este, dar, in acelasi timp, alaptarea te si obliga sa mananci mai mult. La fel cum hormonii de sarcina aveau mare grija sa iti fie foame ca bebelusul din burtica sa aiba de unde sa extraga nutrientii, in timpul alaptarii ti se mareste senzatia de foame ca sa aiba de unde sa produca lapte. In plus, si metabolismul este diminuat, asa ca mare parte din ce mananci se pastreaza. Si se pastreaza sub forma de grasime, preferata corpului in timpuri grele.

Sa reduci cantitatea de mancare si sa te apuci in mod serios de exercitii nu poti fiindca asta ar duce, adesea, la scaderea cantitatii de lapte.

 

Desigur ca si aceasta perioada a alaptarii trece la un moment dat. Dar daca tu esti deja oarecum impacata cu ce se intampla nu incerci sa slabesti dupa ce perioada de alaptare: nici nu tii cure si nici nu faci prea multe exercitii. In plus, intre timp au mai trecut cativa ani, corpul devine mai lenes, si, uite asa, ajungi la o greutate pe care nu ti-o poti explica. Pentru ca tu erai foarte bine inainte de nastere!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!