Sari la conținut

De ce scade nivelul de testosteron al tatilor

Venirea pe lume a unui copil intr-un cuplu produce o serie de modificari hormonale in organismul parintilor.

Daca in cazul mamelor aceste modificari sunt fiziologice si efect al nasterii si inceperii procesului de secretie al glandelor mamare, in cazul tatilor unele dintre modificarile hormonale sunt cu totul speciale si sunt provocate contactul direct intre tata si copil.

Un studiu a dovedit ca tatii care dorm impreuna cu bebelusii lor au un nivel al testosteronuluimult mai scazut decat in cazul tatilor care nu dorm in acelasi pat cu puiul lor. Cu alte cuvinte, cu cat te implici mai mult in ingrijirea bebelusului, cu atat nivelul de testosteron este mai scazut. Nu numai somnul duce la scaderea nivelului de testosteron - similar se intampla si daca ii dai copilului sa manance, il speli sau te joci cu el.

Scaderea concentratiei de testosteron se mentine pa parcursul intregii zile, nivelul acestuia fiind la o treime din valoarea unui tata care nu a dormit in acelasi pat cu copilul sau. Si se mentine o perioada mai lunga de timp, nu doar in primele luni de viata ale bebelusului.
 

 

Faptul este benefic, testosteronul fiind legat de nivelul de agresivitate al barbatilor, iar babatii cu un nivel de testosteron mai scazut sunt considerat mai simpatici.

Chiar si in cazul tatilor care nu dorm in acelasi pat cu bebelusul, nivelul de testosteron scade dupa ce partenerele lor aduc pe lume un copil. Aceasta modificare hormonala este responsabila de declansarea instinctelor paterne si are un rol funadamental in supravietuirea speciei, o singura persoana putand cu dificultate sa se ingrijeasca de un copil asa cum trebuie. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!