Sari la conținut

Distanțarea socială: poți să mă întâlnesc cu prietenii, dacă respect distanța de 2 metri?

Distanțarea socială a devenit noua normalitate pentru majoritatea persoanelor, pentru a contribui la încetinirea răspândirii coronavirusului.

Când oamenii trebuie să părăsească locuințele pentru a merge la supermarket sau la farmacie, experții în domeniu au sfătuit oamenii să mențină o distanță de 2 metri unul față de celălalt.

Regula i-a determinat pe unii oameni să se întrebe dacă este sigur să se vadă cu prietenii, să discute cu vecinii sau să meargă la plimbări, atât timp cât respectă distanța de 2 metri.

Pentru a obține informații despre regula celor 2 metri, am apelat la experții medicali.

Iată ce au spus medicii despre ceea ce trebuie să facem și dacă plimbările la distanța de 2 metri sunt o idee bună sau nu.

► Citește și: Distanțarea socială nu trebuie să însemne singurătate – iată cum poți să rămâi conectat

În primul rând, de ce este distanța de 2 metri o distanță socială?

Când cineva tușește sau strănută, picăturile respiratorii pot rămâne în aer și se pot răspândi pe o rază de 2 metri, de unde și regula distanțării sociale.
Joshua Barocas, medic de boli infecțioase la Boston Medical Center și profesor asistent la Școala de Medicină din Universitatea Boston, subliniază că această regulă este deosebit de importantă pentru oricine prezintă semne de COVID-19, boala cauzată de coronavirus.

„Este important să vă amintiți că, dacă aveți simptome, ar trebui să rămâneți acasă”, a spus el.
„Crearea cât mai mult a unui spațiu între voi și ceilalți (chiar și în casă) este esențială.”

Chiar dacă nu te simți rău, este important să păstrezi o distanță de ceilalți. Oamenii pot fi purtători asimptomatici ai virusului, iar cercetările arată că acei indivizi contribuie foarte mult la răspândirea comunității coronavirusului - mai mult decât au crezut oamenii de știință inițial.

Barocas a menționat, de asemenea, că unele date noi sugerează că picăturile care transportă virusul ar putea de fapt să se răspândească mai mult de 2 metri, ceea ce ar trebui să-i facă pe oameni să ia măsuri suplimentare de precauție.

Tony Yuan, medic și director la serviciul online Doctor On Demand, a subliniat că dacă cineva tușește sau strănută cu forță sau dacă există o rafală puternică, picăturile pot fi transportate pe distanțe mai mari.

"Nu există o magie certă de aproximativ 2 metri", a spus Barocas. „Dar este important să rămâneți la o distanță sigură de ceilalți.”

► Citește și: Ce mai fac oamenii în carantină. Ipostaze neașteptate, surprinse de dronă

Te poți vedea cu un prieten dacă respectați amândoi distanța de 2 metri, dar numai în circumstanțele potrivite

Petrecerea timpului afară îți poate îmbunătăți mult starea de spirit. „Sănătatea noastră mentală este la fel de importantă precum sănătatea noastră fizică, iar exercițiile fizice sunt bune pentru oricare dintre noi”, a declarat Carmen Kavali, medic și membru al consiliului de administrație al grupului Medici pentru Protecția Pacientului. „A ieși afară în aer curat este bine pentru sufletele și corpul nostru.”

Experții spun că toată lumea ar trebui să-și asume că au fost deja expuși la virus în acest moment și ar trebui să acționeze ca și cum ar fi transmițători siguri ai bolii.

Dacă este absolut vital pentru sănătatea ta mentală să faci o plimbare la distanță socială cu un prieten, aceasta trebuie să fie în condiții specifice și extrem de esențiale.

"Primul lucru de reținut este că, dacă te simți rău, ar trebui să rămai în interior", a spus Barocas. „Presupunând că nu ai simptome, atunci plimbă-te în jurul blocului cu cineva asimptomatic. Este rezonabil, atâta timp cât rămâi la cel puțin 2 metri de el.”

În mod similar, Yuan a spus că o plimbare cu prietenii la o distanță de 2 metri poate fi făcută „atâta timp cât cealaltă persoană nu tușește sau strănută.” Dacă plănuiești o plimbare distanțată sau o activitate cu cineva cu care nu ești deja izolat, este mai bine să alegi un loc care nu va fi aglomerat.

O excepție majoră: fără parcuri sau plaje, chiar dacă se păstrează distanța de 2 metri

Este ok să te plimbi în jurul blocului cu un prieten, însă vizitarea unui loc de adunare publică prezintă un nivel de risc mult mai ridicat.

„Este aproape imposibil să controlăm mișcările altora și atunci când o persoană începe o tendință, altele tind să o urmeze”, a spus Barocas. „Din acest motiv, întâlnirile în parcuri și plaje ar trebui descurajate.”

„Un parc sau o plajă poate deveni un spațiu aglomerat într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce ar putea face distanțarea de cel puțin 2 metri de toată lumea aproape imposibilă”, a explicat Yuan.

Având în vedere că americanii au fost, de asemenea, sfătuiți să evite adunarea în grupuri de peste 10 persoane, multe parcuri publice, locuri de joacă și plaje din întreaga țară se închid temporar. În cele din urmă, aceste restricții sunt concepute pentru a menține oamenii în siguranță.

„Este foarte dificil să practici distanțarea socială eficientă în mulțimile mari și acestea tind să apară în locuri precum plajele”, a spus Barocas. „Comenzile și avizele de ședere au fost concepute pentru a limita acest lucru.”

► Citește și: În lume e haos, copile, dar tu mi-ești liniște

Cele mai bune opțiuni sunt vizitele virtuale

Cel mai sigur mod de a socializa cu prietenii și familia în acest moment este prin intermediul aplicațiilor de pe telefon și tabletă.

Yuan a sugerat ca oamenii să programeze întâlniri online cu prietenii sau familia extinsă pentru a menține relațiile importante și pentru a face față ramificațiilor emoționale ale izolării.

„Majoritatea oamenilor sunt creaturi sociale și, prin urmare, își doresc interacțiunea și dialogul cu alte persoane”, a spus el.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!