Sari la conținut

În cazul în care nu știai, mamă: Ești mai mult decât suficient

Am asistat recent la un moment intim între prietena mea și bebelușul ei. În timp ce stăteam pe o bancă în parc privindu-ne copiii cum se joacă, am observat-o cum s-a pierdut complet în timp pe măsură ce își savura din priviri copilul. Pentru câteva clipe, totul s-a oprit în loc, iar atât mama, cât și copilul au fost vrăjiți unul de celălalt. A fost cea mai frumoasă afișare a celei mai pure iubiri pe care am avut plăcerea de a o experimenta vreodată.
Câteva minute mai târziu, momentul a luat sfârșit și prietena mea care ofta mi-a spus: Mi-aș fi dorit să fi făcut mai multe lucruri cu primul meu copil. Știi... stau aici și o sorb din priviri.

Cea mai bună afirmație pe care am auzit-o de-a lungul celor doi ani ai mei de maternitate este: Faptul că te simți vinovată sau îngrijorată pentru orice parte a maternității înseamnă că deja faci o treabă grozavă. Cu toate astea, folosesc această idee pentru a încuraja și alte mămici din viața mea, care în absența unui sfat din exterior riscă să acționeze strict în baza propriilor opinii.

Așa că mămico, permite-mi să îți reamintesc...

Când ai impresia că nu ai reușit să asimilezi toată emoția, am văzut modul în care îți iubeai și prețuiai nou-născutul. Da, cunosc frământările și dubiile constante cu care te confrunți, mai ales în primele zile după naștere când ești pusă în fața unor situații pentru care nu ai fi crezut niciodată că ești pregătită. Chiar dacă ai avut multe nopți nedormite și multe provocări ca proaspătă mămică, lasa-mă doar să-ți amintesc despre dragostea imensă pe care i-o porți copilului tău.

► Citește și: Dragostea unei mame este cea mai puternică forță de pe pământ

Mamă, nici măcar nu am curajul de a te ruga să-mi dai voie să-ți țin puiul în brațe, pentru că sunt conștientă că legătura imediată care s-a creat între tine și bebeluș este de o putere imensă, așa că, nu aș avea niciodată de gând să fiu persoana dispusă să-ți ia copilul din brațe. Zâmbetele, chicotelile, pierdutul reciproc în ochii celuilalt sunt bucuriile tale personale ca mamă. Numai că, uneori, totul trece atât de repede. Prea repede.

Când te simți vinovată pentru că ți-ai lăsat copilul acasă și ai plecat la serviciu, lasă-mă să-ți amintesc că micuțul tău nu a simțit niciodată că are o legătură numai cu o parte din tine. Deși uneori timpul și rutina îți creează gânduri despre cum să îți petreci ziua aceasta sau următoarea, copilul nu vede altceva decât zâmbetul tău atunci când îl iei de la școală. El știe că serile voastre vor fi pline de voie bună și râsete, iar brațele tale sunt un loc sigur unde poate să adoarmă, chiar dacă nu mai este un bebeluș. Simte singuranță de fiecare dată când mâna ta îi atinge ușor capul și că timpul petrecut împreună se bazează pe calitate, și nu pe cantitate.

Când te simți copleșită că nu faci suficient pentru a-ți ajuta copiii, lasă-mă să-ți amintesc de timpul când te-am urmărit plecând devreme de la o petrecere pentru a putea alerga a doua zi în curte cu copilul.  Vreau să-ți amintesc și de prima dată când el a servit cina la mine, iar eu l-am privit cu uimire gândindu-mă cum poate cineva atât de mic să fie atât de respectuos și să mă determine să învăț de la tine lucruri noi despre modul corect în care ar trebui să-ți crești copiii.

► Citește și: Mamele se sacrifică mereu pentru copiii loc, fără să simtă că o fac

Îți amintesc că nu ești numai o norocoasă că ești mămică, dar tu ca părinte ai crescut un om bun care reflectă tot ceea ce este pozitiv la tine.
Când vei fi supărată pentru că ai ratat o oportunitate de a te juca cu copilul, aș vrea să îți reaminteșți nopțile când dormeai lângă pătuțul lui, pe jos pentru că voiai să-i asculți respirația pe tot parcursul nopții. Au fost perioade pe care le-ai petrecut mai mult acasă cu copilul bolnav decât la muncă, iar tot timpul pe care l-ai investit în alintarea și dezmierdarea lui au devenit cea mai importantă slujbă a vieții tale.

Copilul tău își va aminti cum l-ai făcut să se simtă, folosindu-te de magia ta, pentru a aduce confortul atunci când durerea și-a făcut apariția și când ai adus speranța în lucrurile ce se credeau a fi imposibile de realizat.

Ești singura mamă care poate inventa o poveste cu prinți și prințese în fiecare seară și să-i oferi puiului tău cei mai dulci pupici și cele mai călduroase îmbrățișări în fiecare dimineață. Chiar și în zilele tale libere, tot lângă prichindelul tău ești. Să nu uităm de delicioasele prăjituri pe care le faci. Da, exact, despre prăjiturile făcute cu dragoste vorbesc. Sunt cele mai delicioase prăjituri din lume.

► Citește și: Ziua din care nu am mai fost niciodată singură

Inima ta este casa copilului tău și nu va putea trăi fără ea.

Permite-mi să-ți amintesc, mami, că nu ești singură. Bucuriile. Durerile. Vina. Entuziasmnul. Anxietatea. Suntem toate alături de tine. Și mamă, ești mai mult decât suficient.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!