Sari la conținut

Indemnizatia de maternitate

Concediul medical pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, dintre care 63 de zile înainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, care se pot compensa între ele, în functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Femeile cu handicap asigurate beneficiaza de concediu pentru sarcina începând cu luna a 6-a de sarcina, daca prezinta certificatul de persoana cu handicap.
Compensarea nu poate opera in situatia in care se solicita efectuarea intregului concediu de maternitate anterior nasterii copilului (inclusiv concediul pentru lehuzie).
In situatia in care copilul se naste mort, sau moare in perioada concediului de lehuzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Indemnizatia pentru maternitate se plateste în baza certificatului medical si a cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap emis în conditiile legii.
Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru maternitate asiguratii care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni, realizat in conditiile art. 37 si/sau in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
· a beneficiat de drepturi de asigurari sociale cu exceptia (cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala si de urmas);
· a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
· a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Beneficiaza de concediu de maternitate si persoanele care au incetat plata contributiei de asigurari sociale dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Calculul si plata indemnizatiei
Cuantumul indemnizatiei pentru maternitate se determina prin aplicarea unui procent de 85% la baza de calcul a indemnizatiei stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical, pe baza carora s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective, si / sau perioadele asimilate in care asiguratul :
· a beneficiat de drepturi de asigurari sociale cu exceptia (cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala si de urmas);
· a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora ;
· a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
În cazul perioadelor asimilate, la determinarea bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale se utilizeaza:
§ Pentru perioadele asimilate în care asiguratul a urmat cursurile de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, sau a satisfacut serviciul militar – salariul minim brut pe tara din perioadele respective;
§ Pentru perioadele asimilate în care asiguratul a beneficiat de drepturi de asigurari sociale (incluzând pensia de invaliditate si exceptând celelalte tipuri de pensie) - cuantumul drepturilor de asigurari sociale de care a beneficiat în perioadele respective.

Pentru calculul indemnizatiilor de asigurari sociale se iau in considerare numarul de zile lucratoare pentru care s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale si/sau numarul de zile lucratoare din perioadele asimilate stagiului de cotizare din lunile din care se constituie baza de calcul.
La stabilirea numarului de zile lucratoare din luna in care se acorda dreptul de asigurari sociale se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatori legale in care nu se lucreaza.
In cazul in care baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale cuprinde si perioade anterioare datei intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv perioade de somaj recunoscute ca vechime in munca, la calculul indemnizatiilor se iau in considerare pentru aceste perioade, dupa caz, veniturile lunare care, potrivit legii, au constituit baza de calcul a drepturilor respective sau sumele cu titlu de drepturi banesti primite in calitate de somer.
Pentru perioadele a beneficiat de drepturi de asigurari sociale, la determinarea bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale se utilizeaza cuantumul drepturilor de asigurari sociale de care s-a beneficiat in perioadele respective. In cazul persoanelor care in aceeasi perioada obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul indemnizatiilor de asigurari sociale ulterioare se iau in considerare, prin cumulare, veniturile realizate cu cele stabilite pentru perioadele asimilate, fara a depasi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat.
Potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, veniturile sub forma de indemnizatie pentru maternitate nu se impoziteaza. În consecinta, drepturile banesti de acest gen aferente lunii ianuarie si în continuare, indiferent când au fost stabilite, nu se vor mai impozita.

Nota:
La stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru maternitate angajatorii si institutia care administreaza bugetul asigurarilor de somaj trebuie sa aiba în vedere, dupa caz, si veniturile asigurate în baza contractului de asigurare sociala încheiat, conform legislatiei existente pana la data intrarii în vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 9/2003, pentru completarea venitului asigurat.
În cazul în care angajatorul a stabilit indemnizatia de asigurari sociale exclusiv pe baza veniturilor salariale, cuantumul acesteia poate fi recalculat având în vedere si veniturile asigurate în baza contractului de asigurare sociala, certificate de casa teritoriala de pensii, corespunzatoare perioadei anterioare primei zile de concediu medical, indiferent de numarul de luni pentru care s-a cotizat (de la 1 la 6 luni).

Calculul si plata indemnizatiei pentru maternitate se fac lunar de catre:
· persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea personalul angajat pe baza de contract individual de munca, precum si persoanele juridice la care isi desfasoara activitatea functionarii publici , cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva;
· autoritatea electiva, executiva, legislativa sau judecatoreasca in cadrul careia persoanele sunt numite sau isi desfasoara activitatea in functii elective, pe durata mandatului;
· organizatiile cooperatiei mestesugaresti unde isi desfasoara activitatea membrii cooperatori;
· persoanele juridice sau fizice prestatoare ale cursurilor de calificare, recalificare, perfectionare sau ale unor forme de pregatire profesionala pentru someri ;
· institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical ;
· casele teritoriale de pensii, in termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical, pentru persoanele asigurate cu declaratie si contract de asigurare.

Sumele reprezentând prestatii de asigurari sociale platite de angajator asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acesta în luna respectiva, se recupereaza din contul asigurarilor sociale de la casa teritoriala de pensii în raza careia se afla sediul acestuia, conform prevederilor art. 27, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare - vezi informatii utile pentru angajatori.

Acte necesare
· Cerere –tip (anexa 39);
· certificatul medical;
· certificatul de persoana cu handicap emis în conditiile legii (dupa caz).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!