Sari la conținut

Lucrurile trecute de la un copil la altul

Atunci cand avem mai multi copii este aproape inevitabil sa trecem lucrurile de la unul la altul. De ce sa le aruncam daca inca se mai pot purta?, doar noi, toti oamenii civilizati, suntem indragostiti de ideea de reciclare. Si, in plus, sarvam si o suma importanta de bani, cu care putem face altceva mai bun, cum ar fi o excursie, ca sa petrecem timp frumos impreuna.

Daca atunci cand sunt mici facem aceasta trecere fara nicio problema, odata ce au mai crescut, de la 8 ani in sus, trecerea devine mult mai complicata. Pentru ca atunci stiu clar ca este vorba de lucruri la mana a doua, pe care le-a purtat / folosit fratele mai mare. Nu te mai poti baza pe faptul ca nu mai au memorie, spirit de observatie. Si totusi ai vrea sa le treci mai departe, asa cum ai facut si pana atunci. Cum se poate face?

 

Va voi spune cateva lucruri la care sa fiti atente, astfel incat sa nu se ajunga la frustrari:

1. Aveti grija sa nu fie regula de baza: cel mare are numai lucruri noi si cel mic numai lucruri vechi. In aceste conditii ar fi imposibil ca copilul mic sa nu simta ca nu este la fel de iubit precum sora / fratele sau. Si daca simte asta el va avea incontinuu impresia ca este neindreptatit si va cere lucruri peste lucruri. Puteti si sa ii faceti si pe plac, insa impresia de lipsa de iubire nu va disparea si tot nemultumit va fi. Asa ca aveti mare grija sa va exprimati dragotea si sa nu o asociati cu lucruri materiale.

 

2. Nu dati mai departe, pe cat posibil, lucruri care sunt uzate. Nimanui nu-i place sa se imbrace in vechituri. Acestea iti dau o stare de spirit rea. Mai ales daca sunt vechiturile altcuiva si nu niste haine de care te-ai indragostit si din cauza asta le porti incontinuu. Si asta este cu atat mai valabil la copii, care incep sa fie foarte interesati de cum arata, acesta fiind unul din principalele moduri prin care isi afirma pozitia in comunitate.

 

3. Nu transformati lucrurile celui mai mic in cosul de gunoi al copilului mai mare. Daca copilul mai mare nu mai are nevoie de ceva, atunci nu inseamna ca intra automat in posesia celui mai mic. Haideti sa luam un exemplu uzual - copilul mai mare ar vrea sa isi schimbe telefonul. Asta nu inseamna insa automat ca nu ar fi si copilul mic indreptatit la ceva similar si ar trebui sa se multumeasca cu ceea ce copilul mai mare vrea sa arunce. Poti intreba la fiecare situatie in parte, insa, daca nu le vrea, respecta-i decizia.

 

Desigur ca este bine sa faci economie si sa nu cheltui multi bani pe lucruri, fiindca sunt atat de multe altele mai frumoase in viata, insa aceasta atitudine nu ar trebui sa fie numai pe seama unuia singur. Ci sa fie a voastra, a tuturor, ca familie. 

 

Ce altceva credeti ca ar mai trebui facut ca reciclarea lucrurilor in familie sa fie mai usoara?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!