Sari la conținut

Nu vei da greş, mamă! Greutăţile vor cădea de pe umerii tăi

În fiecare zi, este important să ne aducem aminte că timpul trece. Şi nu, nu vorbim despre tristeţea care ne apasă ori de câte ori ne gândim la trecerea ireversibilă a timpului, ci la faptul că toate problemele pe care cel mic ni le face acum vor trece...

Hosul nu va mai exista.
De epuizare nu va mai fi vorba.
Frustrarea va dispărea.
Timpul pentru tine va reveni.
Problemele de acum îşi vor schimba înfăţişarea.
Bucuria va rămânem, va creştere şi provocările îşi vor schimba chipul.

Va fi loc în viaţa ta de o mulţime de provocări, desigur, dar pe măsură ce vei întâmpina altele noi, îţi vor părea insignifiante cele de acum.

Tocmai m-am întors dintr-o vacanţă în celălalalt colţ al Europei, în care am stat doar eu cu cei trei copii ai noştri, şi vreau să spun că totul a fost bine.

Neaşteptat de bine. În urmă cu trei ani, am făcut acelaşi lucru doar cu doi dintre prichindeii mei (încă nu îl aveam pe piciul familiei) şi plimbarea a fost un rateu total. „Poate nu a fost timpul meu”, îmi spun acum. Deci nu regret că am repetat experienţa. Ce vreau să spun... toate problemele trec. Doar că acum e timpul lor. Rabdă... Şi încă ceva: nu muşca mai mult decât poţi mesteca.

Nu e deloc uşor acum, ştiu asta, dar e bine. Greutăţile s-au cam urcat pe umerii tăi, dar vor coborî când te vei aştepta mai puţin.

În urmă cu opt ani, am aflat că voi fi mamă pentru prima dată, apoi mi-am ţinut puiul în braţe, am simţit că prind aripi, apoi a venit încă un pui, şi încă unul... priorităţile ni s-au schimbat, imaginea pe care o am despre viaţă este alta, lucrurile care acum contează pentru mine sunt cu totul altele.

Am fost răniţi, am plâns, am urlat, am crescut, am evoluat, suntem mai buni...

Şi am face-o din nou încă 1000 de vieţi. Vom mai avea şansa?! Habar nu am...

► Citeşte şi Sindromul burnout: epuizarea mamei este reală şi al naibii de brutală

Copiii cresc, se schimbă, noi ne schimbăm... asemenea anotimpurilor! Sunt zile cu flori, zile cu soare, sunt săptămâni cu ploi şi sezoane cu ninsoare, în vieţile noaste. Vin toate peste noi de la o zi la alta, ne zguduie, dar cum să apreciem soarele dacă nu trecem prin întuneric?
Maternitatea este despre emoţii care te fac să izbucneşti în plâns. E despre nou născutul care zâmbeşte în somn, despre fratele mai mare care îl învaţă pe cel mic să latre, despre piticul care plânge când celălalt e supărat.

Dacă acum treci prin iarnă, crede-mă când îţi spun că vara e aici. Vei lua pauza. Va fi mai bine. Îţi vei încărca bateriile şi vei fi pregătită să o iei de la capăt mai puternică şi mai înţeleaptă.

Timpul trece.
Tatrumurile se vor calma.
Nopţile cu somn va veni.
Copilul nu va mai plânge.
Tu vei continua să fii cea mai tare!
Nu eşuezi, mamă!
Vei fi la fel de tare toată viaţa!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!