Sari la conținut

Polonia interzice aproape total avortul, iar asta a generat un fenomen neașteptat: proteste în bisericile catolice

În Polonia, țara unde Biserica Catolică este o instituție fundamentală, oamenii au început să protesteze în lăcașurile de cult, după ce Curtea Constituțională a interzis aproape total avorturile.

Mai multe biserici au fost vandalizate, protestatari având lozinci precum: „Avortul este ok” și „Avort fără frontiere”. Într-un cartier din Varșovia au fost profanate statuile lui Papa Ioan Paul al II-lea, deși acesta este considerat un adevărat sfânt național de către majoritatea polonezilor.

Arhiepiscopul Poloniei a făcut apel la calm și respect pentru biserici: “Este o obligație morală a fiecărui creștin să ia măsuri pentru a înceta un conflict, nu pentru a-l intensifica.“

Din anul 1993, Polonia a permis avorturile numai în situațiile în care sarcina era rezultată în urma violului sau a incestului ori dacă fătul avea probleme genetice. Deși legislația era destul de strictă cu privire la avorturi, Polonia a implementat o interdicție aproape totală a întreruperilor de sarcină din motive medicale ale fătului.

În fiecare an au loc aproximativ 2.000 de avorturi legale în Polonia, unde populația se ridică la 38 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, militanții pentru drepturi estimează că până la 200.000 de întreruperi de sarcină sunt efectuate ilegal sau în alte țări.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!