Sari la conținut

Regulile familiei ideale

Spunea intr-un alt material ca familia ideala nu exista. Pe de alta parte orice familie poate tinde catre statutul de familie ideala, daca intelege sa respecte cateva reguli.

Familia ideala presupune mentinerea unor cai de comunicare deschise pentru fiecare membru cu fiecare si a fiecaruia cu toti. Culmea este ca mentinerea cailor de comunicare este calea care duce la conflicte. Pe de alta parte lipsa conflictelor nu face decat sa e exacerbeze chiar si probleme minore. “Conflictul, in familie nu este o amenintare, ci este un fel de supapa, este o cale de autoimunizare, este calea de rezolvare si clarificare, chiar a conflictului. Dupa conflicte de succes se poate spune ca urmeaza perioade perfecte de reala armonie. Un conflict tinut in frau de dragul mentinerii unei comunicarii fluide, si uneori superficiale, se va intoare impotriva familiei, iar prea mult dialog, pe principiul <nu vreau sa te supar, nu vreau sa te stresez> nu duce nicaieri si nu este dialog, ci o pacaleala. A spune lucrurilor pe nume, a fi sincer in fata celor din familia ta duce, inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, la conflicte”, explica psihologul Anne Pernot-Masson.

Fara amenintari, santaj sau pedeapsa

“Copilul nu creste doar cu aer, soare si mancare, ci si cu reguli, restrictii, autoritate, care il invata ca fiecare are rolul si locul sau", spune Anne Pernot-Masson. “Copiii care au simtit o cat de mica reticenta a parintilor in aplicarea regulilor, vor profita de aceasta. Este o mare gresala pentru un parinte sa impuna o regula sau o pedeapsa si sa revina asupra ei, pentru ca va demonstra copilului ca nu are nici un pic de autoritate si isi va pierde credibilitatea. Daca indulgenta este consecinta dorintei de a pastra armonia in familie situatia va fi speculata de copil, dar in detrimentul lui”, noteaza psihologul.

Dezvoltarea personala

Familia trebuie sa fie locul unde este asigurata dezvoltarea personalitatii tutror membrilor ei. “Familia este locul unde copilul invata sa se dezvolte pe propriile picioare. Familiile unde exista dispute intre frati, familiile unde orgoliile se pot manifesta sunt mai castigate decat cele care satifac nevoile, fara comentarii.

Familia ideala nu exista

Familiile in care exista conflicte castiga la capitolul inventivitate, creativitate, bucurie pentru succes, si suferinta pentru esec – si acesta din urma este un gust pe care familia trebuie sa-l incerce, iar copiii trebuie sa-l cunoasca”, spune Anne Pernot-Masson.

Un sfat

“Nu face gresala de a-ti compara familia ta cu alta, pe care o percepi ideala. Este posibil ca si cealalta familie sa o invidieze pe a ta. Exista particularitati care deosebesc o familie de alta, dar esentiala este comuniunea la bine si la greu, si dragostea. Toate celelalte vin de la sine”, concluzioneaza psihologul. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!